Banja Luka uvodi novi praznik - 21. studeni Dan oslobođenja grada u Prvom svjetskom ratu

Skupština Grada Banja Luka donijela je odluku o promjeni Statuta grada kako bi uvela novi praznik - Dan oslobođenja grada u Prvom svjetskom ratu koji se obilježava 21. studenog. Procedura je u fazi javne rasprave u kojoj će sudjelovati i građani.
Povod je bio obilježavanje stogodišnjica oslobođenja Banje Luke. U razlozima za donošenje ove odluke podsjetili su na povijesne događaje koji su prethodili ovome."Oslobođenju Banje Luke prethodio je proboj Solunskog fronta u rujnu 1918. godine koji je nagovijestio skori slom Austrougarske. Jedinice Druge armije vojvode Stepe Stepanovića prešle su rijeku Drinu početkom studenog 1918. godine i potom postepeno oslobodile prostor BiH, a povijest pamti ime odreda koji je 21. studenog 1918. godine ušao u Banju Luku - bataljon 13. puka Hajduk Veljko. Zabilježeno je da je doček srpske vojske bio veoma svečan. Tisak je pisao kako od nastanka grada nije bilo važnijeg dana, ulice su preko noći dobile svečan izgled, na zgradama su bile izvješene srpske zastave, a izloge dućana krasile su slike kralja Petra Karađorđevića. Osloboditelji su primljeni s oduševljenjem", navodi se u dokumentu.

Ističe se da bi praznovanjem oslobođenja u Prvom svjetskom ratu bio vraćen neizmjeran dug osloboditeljima grada koji su sudjelovali u osloboditeljskim ratovima.

"Izborom ovog praznika jasno se opredjeljuje za budućnost i za vrijednosti koje uz njega idu - istina, sloboda i domovina. Sloboda je kao izuzetna vrijednost branjena dvojako: s jedne strane velikim žrtvama koje je srpski narod dao u velikom ratu da bi bio slobodan, a sa druge strane kao pravo da se samostalno odlučuju o vlastitoj sudbini i budućnosti. Banja Luka je 21. studenog 1918. godine po prvi put suštinski postala slobodan grad čiji su građani povratili stoljećima otuđeno pravo na samostalno i nezavisno djelovanje. Kasnije proizašla odluke samo su rezultat te slobode i u političkom, ekonomskom, arhitektonskom i kulturnom smislu formirale su novo lice moderne Banje Luke koju njeni građani danas ljubomorno čuvaju, a gosti joj se dive", navodi se u prijedlogu gradonačelnika Igora Radojičića.

Javna rasprava će biti održana 18. veljače u Banskom dvoru.

(Izvor: Klix.ba)

Komentari:

No comment.

Šutnja

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna