Napretkovo izaslanstvu u posjetu drevnom Gradu Dubrovniku

Festa svetog Vlaha - Dan grada Dubrovnika, biskupa koji na dlanu nosi Grad i čiji kipovi obilježavaju dubrovačke zidine i gradske ulaze, posebnim je danom Grada Dubrovnika koja se još od daleke 972. započinje slaviti.

 


I ove godine je po 1047. put Dubrovnik prekrasnom tradicionalnom svečanošću počastio svog parca Sv. Vlaha čija je Festa 2009. uvrštena u registar nematerijalne baštine UNESCO-a, a koja je ujedno i jedna od najstarijih i najznačajnijih Festa na našim prostorima.


Na ovogodišnjoj Festi je sudjelovala i delegacija Hrvatskog kulturnog društva Napredak predvođena predsjednikom Napretka mons. prof. dr. Franjom Topićem.


Uz crkvene svečanosti u Dubrovniku je u te dane organiziran i niz svjetovnih manifestacija, namijenjenih stanovništvu i turistima, a istima je nazočio i čitav državni vrh Republike Hrvatske. Festi su nazočili i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Vlade Andrej Plenković.


Drugi dan, trodnevne posjete Gradu Dubrovniku, predsjednik HKD-a Napredak mons. prof. dr. Franjo Topić i predsjednik Stegovnog suda HKD-a Napredak mr. don Luka Brković su koncelebrirali na Svečanom misnom slavlju u dubrovačkoj katedrali a koje je predvodio hvarski biskup mons. Petar Palić.


Svečanom misnom slavlju su također nazočili i najviši zvaničnici Republike Hrvatske, predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Vlade Andrej Plenković, te mnoge druge visoke zvanice, sa kojima se i predsjednik Napretka prilikom posjeta Dubrovniku i susreo.


Svoj posjet Dubrovniku delegacija Napretka je iskoristila da se susretne i s Upravom Napretkove podružnice Dubrovnik koju predvodi predsjednik mr. Marin Ivanović. Sastanku su pored predsjednika nazočili i tajnica Napretkove podružnice gđa. Marijeta Radić, mr. Ivan Prce i član Uprave dr. don Stanko Lasić. Tom prilikom razgovarali su o radu podružnice, pitanjima koja su bitna za rad podružnice i drugim pitanjima koja se tiču cijeloga Napretka.


Delegacija Napretka kojoj se pridružio i mr. Ivanović, te tajnica Napretkove podružnice u Dubrovniku gđa. Marijeta Radić bila je i u zajedničkom službenom posjetu gradonačelniku Grada Dubrovnika g. Mati Frankoviću.
 

Gradonačelnik g. Franković je u svom srdačnom prijemu iznenadio sve prisutne svojim poznavanjem rada Napretka, te pokazao kako zna puno toga o povijesti i važnosti Napretka kako u Županiji, Dubrovniku tako i u cjelosti, naglasivši činjenicu kako su u članstvu Napretka uvijek bili najugledniji ljudi iz društvenoga i crkvenoga života, a u čijim redovima se našao i jedan od gradonačelnika Grada Dubrovnika g. Niko Koprivica.


Mons. prof. dr. Franjo Topić je gradonačelnika, g. Frankovića upoznao o radu Napretka, o zadnjoj Skupštini Društva, godišnjim programima, ali i o sudjelovanju na 13. kongresu Kršćanskoga radničkog pokreta pod nazivom „Osnažujemo vlastiti identitet, preko rada izgrađujemo nadu, u Italiji i u Europi”, a koji je održan u Rimu od 24. do 27. siječnja 2019. godine ali i o mnogim drugim aktivnostima koje Društvo ima.


Gradonačelnik g. Franković je izrazio spremnost da i dalje podržava Napredak, te istaknuo kako će povećati i novčane iznose koji se izdvajaju iz proračuna Grada, ali i na način da će podržati i druge projekte koje HKD Napredak bude imao u području njegovog djelovanja.


Tijekom posjeta gradonačelniku razgovaralo se i o pomoći i podršci Grada Dubrovnika ilijaškom Dubrovniku koji se nalazi kod Ilijaša u blizini Sarajeva, a u kojem egzistira i Napretkova podružnica Ilijaš.


Gradonačelnik je izrazio spremnost da nastavi podržavati obnovu ovoga važnoga srednjovjekovnoga lokaliteta.
G. Franković je potvrdio i dolazak na proslavu Dana Grada Sarajeva, kom prilikom će posjetiti i Stari grad Dubrovnik kod Ilijaša, ali i Središnjicu Napretka u Sarajevu.


Vrijeme koje je provedeno u ugodnom razgovoru iskorišteno je da se razgovara i o mogućnostima eventualnog donošenja Povelje Kulina Bana u Sarajevo, a koja Povelja se čuva u Dubrovniku, te je gradonačelnik g. Franković izrazio spremnost u pomoći Napretku pri realiziranju navedenog, a koji bi bio nositelj tog projekta.


U svom trodnevnom boravku u lijepom Dubrovniku, delegacija Napretka u sastavu mons. prof. dr. Franjo Topić, mr. don Luka Brković i mr. Marin Ivanović iskoristila je priliku da posjeti i župana Dubrovačko-neretvanske županije g. Nikolu Dobroslavića koji je zajedno sa zamjenicom župana gđom Žaklinom Marević primio delegaciju u palači Ranjina.
 
Delegacija je tom prilikom upoznata o načinu rada i životu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, tekućim pitanjima i aktivnostima, a što je predsjednik HKD-a Napredak mons. prof. dr. Franjo Topić pozdravio, te iskoristio da čestita  uspješno organiziranje 141. sjednice Vlade Republike Hrvatske na kojoj su odobreni i podržani veliki projekti u vrijednosti od oko 4,5 milijardi kuna, a čije će realiziranje u mnogome pomoći županiji na čijem čelu se nalazi g. Dobroslavić.


Tijekom susreta sa županom razgovaralo se i o radu HKD-a Napredak, aktivnostima i planovima koje ima, te je župan g. Dobroslavić također iskazao poštovanje i istaknuo kako cijeni rad Društva, a što je iskazano i na način da se dio stipendija koje osigurava Dubrovačko-neretvanska županija upravo dodjeljuje preko Napretkove podružnice u Dubrovniku.
Mons. prof. dr. Franjo Topić, kao predsjednik HKD-a Napredak, zamolio je župana da još bolje pripazi Napretkovu podružnicu u Dubrovniku, ali i druge podružnice koje egzistiraju i djeluju na području Dubrovačko-neretvanske županije, na što je dobio potvrdan odgovor.


Predsjednik HKD-a Napredak mons. prof. dr. Franjo Topić razgovarao je i sa županom, gradonačelnikom i Upravom Napretkove podružnice u Dubrovniku o tome da se osigura jedna zgrada za potrebe Napretkove podružnice, a u čemu je voljna sudjelovati i Središnjica Napretka.


Predsjednik HKD-a Napredak mons. prof. dr. Topić je prilikom susreta  pozvao župana g. Dobroslavića da posjeti Sarajevo u kojem je i sjedište Društva, na što se on rado odazvao, te je tako preostalo još samo da se usuglase termini županove posjete i da se još ljepše i bolje nastavi surađivati između Društva i Dubrovnika, ali i između dva grada, na čemu je Napredak uvijek vjerno i predano radio.


Napretkova delegacija je u sklopu posjete Gradu Dubrovniku prisustvovala i predavanju ovogodišnjeg dobitnika Nagrade Grada Dubrovnika i autora knjige ”Sveti Vlaho i njegovi festanjuli” g. Dubravka Kovačevića, a čiji izdavač je Napretkova podružnica u Dubrovniku.
Predavanje pod nazivom ”Dubrovački festanjuli – istine i zablude” je održano u Glazbenoj dvorani Kneževa dvora, a organizatori događaja su bili Dubrovački muzeji.

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Šutnja

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna