Dodik i Čović iz Mostara Bošnjacima poručili da se "srede", a Dodik reče i da je informirao Čovića što je bilo u Bruxellesu...(ozbiljno)

"Zadovoljstvo je ugostiti predsjednika Dodika jer imamo korektan partnerski odnos kojeg gradimo godinama. To želimo naglasiti i prezentirati. Razgovarali smo o aktualnoj političkoj situaciji i tema je uspostava vlasti", kazao je Čović u nedjelju u Mostaru na sastanku sa izaslanstvom SNSD-a predvođenim predsjednikom Miloradom Dodikom.„Prije svega evo da izrazim zadovoljstvo da mogu ugostiti predsjednika Dodika i suradnike iz SNSD-a, naravno jer imamo jedan krajnje korektan partnerski odnos koji gradimo već 10-tak godina. Razgovarali smo i o aktualnoj političkoj situaciji, naravno da uspostava vlasti na razini BiH, nema nijednog razloga da ne ide puno brže i tu se slažemo da apsolutno u najkraćem vremenu da u narednih dva tjedna treba taj posao završiti", kazao je dr. Čović.

„Ja sam informirao gospodina Dodika da sam ovih dana razgovarao i s gospodinom Radončićem, a u srijedu imamo sastanak s SDA na sličnoj razini formata 1+3 ili 1+4 u Sarajevu gdje ćemo razgovarati na sličnu temu kako bi prije započeli ovaj proces uspostave vlasti na razini BiH odnosno Vijeća ministara. Mislim da trebamo puno više i na zajedničkim projektima raditi da se neke stvari životne ubrzaju, bez obzira je li u pitanju energetska, prometna ili neka druga infrastruktura. Vjerujem da našim susjedima možemo dati primjer da odnosi budu bolji, jer možemo mi naglašavati europski put i sve drugo kad su integracije u pitanju ali naši susjedi su kad smo mi u pitanju prioritet i ako tu imamo stabilnost kad su druga dva naroda u pitanju. Evo imamo jedan transparentan odnos, razmjenili smo naša mišljenja, potvrdili ovo naše partnerstvo koje treba i dalje snažiti“, naglasio je Čović.

"Da potvrdim kvalitetu i sadržajnost sastanka i odnosa koji je u kontinuitetu. Potrebno je da se periodično sastajemo kako bi reagirali koordinirano na procese u državi. Nedopustivo se kasni s formiranjem vlasti u BiH imajući u vidu da je srpska i hrvatska reprezentacija već jasna. HDZ i SNSD čine vodstvo te dvije reprezentacije, čekamo da se u bošnjačkim redovima konsolidira ta politička volja", kazao je Dodik nakon sastanka i dodao: "Informirao sam Čovića o razgovorima u Bruxellesu. Vidjeti ćemo u narednim danima da li postoji ozbiljna opstrukcija u formiranju vlasti i dati ćemo odgovore ili ne postoji. Uvijek smo dovedeni da bošnjačka strana traga za nečim, a onda zarobi čitavu strukturu i ne može aw ništa raditi. Inače, sada ih pozivamo da zajedno to završimo. Postoji dovoljno kapaciteta. Očigledno da u BiH ništa ne može ići brzo, ovo je naš apel: Sredite svoju situaciju i dođite da se u skladu s Ustavom dogovorimo što tko treba raditi", dodao je i kazao: "Jedna od tema je i reforma Izbornog zakonodavstva. SNSD podržava princip da drugi ne mogu da biraju drugom narodu predstavnike. HDZ je apsolutno fer", prenose agencije.

Dodik je kazao da nijedan potez u suradnji s Čovićem nije bio na "štetu trećeg". "Nijedan naš potez nije bio na štetu trećeg i to mora da se zna. Samo primitivci mogu da razmišljaju da ovdje postoje neke skrivene namjere i teorije zavjere. Tako i ovdje, sve je jasno: Imamo našu odgovornost, gospodin Čović i njegova partija su politički reprezentanti hrvatskog naroda. Sad je jasno da SNSD u Domu naroda od pet Srba ima 4 svoja predstavnika. Bez ta četiri i neće se moći mnogo što uraditi, ako se ne želi, a mi želimo suradnju".

"Zadovoljstvo je ugostiti predsjednika Dodika jer imamo korektan partnerski odnos kojeg gradimo godinama. To želimo naglasiti i prezentirati. Razgovarali smo o aktualnoj političkoj situaciji i tema je uspostava vlasti. Ta uspostava vlasti na nivou BiH nema nijednog razloga da ne ide brže. Taj posao treba u najkraćem roku završiti. Dogovorili smo se da naš europski put nema alternative, tako da to nije do BiH, ali jednako tako naša suradnja se mora spustiti sa središnjica stranke do najnižih razina", kazao je Čović. Dodao je da je razgovarao s liderom SBB-a, te da sljedećeg tjedna ima sastanak s rukovodstvom SDA.

"Ja sam informirao Dodika da sam razgovarao s gospodinom Radončićem, sljedeću srijedu imam sastanak sa SDA kako bi što prije otpočeli proces uspostave vlasti i da dobijemo mandatara na Vijeću ministara". "Uz jedan korektan, transparentan pristup smo potvrdili mišljenja", kazao je Čović.

Na kraju konferencije za novinare, osoba koja se predstavila kao "hrvatski branitelj" (:-D) pružila je podršku Miloradu Dodiku.

(Izvor: Agencije)

Komentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna