Kandidati za najveću nagradu Sarajeva Topić, Hemon, Bogićević, Mustafić...

Odbor za dodjelu Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva od 3. do 28. siječnja dobio je prijedloge za dodjelu ovog najvišeg priznanja koje se dodjeljuje 6. travnja, za Dan grada. „Dnevni avaz“ ekskluzivno saznaje da je iz oblasti gospodarstva predložena tvrtka „Bosnalijek“, a iz područja kulture i umjetnosti pristiglo je sedam kandidatura. 
- Među ovih sedam kandidata su i profesor Franjo Topić, književnik Aleksandar Hemon, Halid Kadrić, Slaviša Mašić, Irfan Handukić, Alija Hafizović te reditelj Dino Mustafić. Iz oblasti sporta za nagradu su predloženi Olimpijski komitet BiH te ministar zdravstva i socijalne zaštite Fahrudin Smajlović, Mirsad Muftić i Sadeta Dervišević – saznaje „Avaz“.

Nadalje, iz oblasti rada i stvaralaštva kandidati za Šestoaprilsku nagradu su Bogić Bogićević, Nedim Husić, Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca...

Predsjedavajući Odbora za dodjelu ove nagrade Velija Katica rekao je da će sjednica Odbora na kojoj će biti predstavljeni kandidati koji ispunjavaju uvjete biti održana u ponedjeljak, a članovi Odbora će dobiti listiće za prvi krug glasovanja.

 

Značajan doprinos- Da bi neko mogao biti predložen za Šestoaprilsku nagradu, mora biti državljanin BiH, ali i strani državljanin, pod uvjetom da je dao značajan doprinos razvoju i afirmaciji grada Sarajeva i BiH. Moraju postojati konkretni dokazi da je osoba uradila nešto značajno u svojoj oblasti – dodao je Katica.Dodjela šest nagrada- Iz svakog područja dodjeljuje se po jedna nagrada, što znači da se može dodijeliti ukupno njih šest u jednoj godini. Kandidati ne mogu istovremeno dobiti nagrade iz više područja. Kandidate za nagradu mogu predložiti gospodarska društva, ustanove, udruženja, grupe od najmanje 200 građana te gradonačelnik - pojasnio je Katica.

(Izvor: Dnevni Avaz)

Komentari:

No comment.

Šutnja

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna