POŠAST U SPLITU Šumu na Marjanu pojede potkornjak

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban donio je odluku o proglašenju izravne opasnosti od nastanka elementarne nepogode epidemije mediteranskog potkornjaka u Park šumi Marjan, poručivši kako ne bi bilo dobro da se u toj park šumi dogodi kataklizama.Kako je u utorak navečer priopćila službena županijska stranica, Boban je takvu odluku donio nakon zahtjeva gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, te nakon izlaska na teren i konzultacija sa stručnjacima Hrvatskog šumarskog instituta i ravnateljem JU Park-šuma Marjan.

"Donio sam odluku o proglašenju izravne opasnosti od nastanka elementarne nepogode uzrokovane pojavama uništenja drvenaste vegetacije tijekom 2018. i 2019. na području gradskih kotareva Meje, Varoš i Spinut, na lokalitetu Park šuma Marjan u gradu Splitu," rekao je župan Boban.

Po njegovim riječima, temeljem ove odluke sve nadležne institucije moraju napraviti maksimum da se spriječi stvarna elementarna nepogoda u Park šumi Marjan.

"Županija je spremna sudjelovati u aktivnostima koje temeljem ove odluke pokrene Grad Split kao nadležno tijelo, odnosno koordinator i voditelj svih aktivnosti, ali i sve sastavnice Grada poput Civilne zaštite. Stručne službe Županije su po ovom pitanju na punom raspolaganju Gradu Splitu," kazao je župan.

Izrazio je nadu da će se dio marjanske šume ipak spasiti.

"Gdje se god zbog bolesti ili fizičkih intervencija događaju uništenja vrijednih zelenih površina, tu kao društvo moramo reagirati bez oklijevanja", naglasio je Boban.

"Moramo učiniti sve što je u našoj moći da se očuva marjanska šuma, ali i da iz ovog tužnog primjera naučimo kako da nam se slične stvari na drugim lokacijama ne događaju u budućnosti. Iskreno se nadam da će po pitanju ovog nametnika struka na nacionalnom nivou naći rješenje", poručio je Boban.

(Izvor: Hina)

Komentari:

No comment.

Šutnja

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna