Devedesetkina centrala o Čoviću u RS-u šuti, no ne i najjača im filijala, koja je odlazak u RS nazvala izdajom Hrvata

Premda se HDZ 1990 nije oglasio povodom nazočnosti Dragana Čovića proslavi Dana RS-a, ramska podružnica stranke, koja je jučer pozvala predsjednika Iliju Cvitanovića da ne pristupa neiskrenom koaliranju s Čovićem, danas se oglasila i njegovoj nazočnosti proslavi u RS-u. 

 

 

Priopćenje Općinskog odbora HDZ 1990 Prozor-Rama prenosimo u cijelosti:Općinski odbor HDZ 1990 Prozor – Rama na svojoj je sjednici dana 10.1.2019. komentirao i oštro osudio izdajnički i prevarantski odnos Dragana Čovića i njemu odanih ljudi, koji kroz cijelo dosadašnje djelovanje, a posebno pri nedavnom boravku u Banjoj Luci, rade veliku štetu prvenstveno Hrvatima u BiH.

Njihov aplauz osuđenom ratnom zločincu Slavku Lisici pokazuje svu bestijalnost elite okupljene oko Dragana Čovića, pokazuje odmak od hrvatskog naroda u cjelini, pokazuje spremnost na izdaju. Jer, ni Rama ne zaboravlja da je četnička artiljerija Slavka Lisice bez imalo milosti sa Kupresa gađala civilne ciljeve po Prozoru i okolnim selima i ubijala naše civile i vojnike HVO-a. A tada su ginuli i Gruđani, Livnjaci, Tomislavgrađani, Bugojanci, Posavina.Tko ima pravo takvomu dati pljesak?

Možda je zaljubljenost Dragana Čovića u samog sebe, njegova  velika želja da bude u centru pažnje, da bude velik i slavan, doprinijela odluci da sudjeluje na svečanosti u Banja Luci. Ipak, sigurni smo da tu ima i drugih, puno ozbiljnijih uzroka i razloga. Trebamo se samo prisjetiti da je upravo Dragan Čović bio onaj koji je najveći dio ratnog puta odradio u Sokolu pomažući JNA avijaciji i tehnici u napadima na hrvatske gradove. Trebamo se prisjetiti da je upravo on osmislio poslijeratnu rasprodaju strojeva iz ramskih (a i mostarskih i drugih) tvornica i time spriječio otvaranje radnih mjesta u mjestima sa hrvatskom većinom. Trebamo se prisjetiti da se upravo u njegovu razdoblju vođenja Hrvata u BiH bilježi njihov najlošiji položaj, iseljavanje i posljedično bijeg od bijede u koju ih je uvukao. Bojimo se da je on zapravo projekt protuhrvatske urote koja nastavlja one rabote još iz doba Sokola i koja danas sustavno uništava hrvatstvo u Bosni i Hercegovini  na najperfidniji i najopasniji način.

Zato Draganu Čoviću nikada nismo dali za pravo da nas zastupa bilo gdje. Smatramo da nije dostojan biti ni na čelu mjesnog odbora, a kamoli na čelu Hrvata, dostojanstvenog i vrijednog naroda koji je starosjedilac i u današnjoj Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj.

Bez obzira na izborne rezultate stečene, između ostalog, i obmanama i prijevarama, od Dragana Čovića tražimo povlačenje sa svih funkcija koje je u ime hrvatskog naroda sam sebi pripisao. Pozivamo ga na odstupanje i iz Hrvatskog narodnog sabora koji bi time stekao uvjete iz privatne udruge prerasti u mjesto iznošenja kreativnih i općekorisnih ideja i projekata hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, zaključuju u priopćenju.

Osim ramske Devedesetke, iz hrvatskog korpusa treba navesti podsjetiti i na reakciju HRS-a.

U priopćenju kojeg potpisuje predsjednik HRS-a Slaven Raguž navodi se kako Čoviću nije bilo mjesto u Banja Luci i da je to "eklatantno gaženje dostojanstva Hrvata u BiH".

"Ovima što pravdaju Čovića, postavljamo protupitanje: je li ikada Milorad Dodik ili ijedan politički predstavnik srpskog naroda prisustvovao obljetnicama osnutka HRHB, i da jeste, kako bi se, po njihovom mišljenju, on ponašao kada bi se odlikovalo generala Gotovinu? Bi li Dodik promatrao defile hrvatskih vojnih redova, kao što se u Banja Luci promatralo defile vojnika Kraljevine, Jugoslavije, VRS-a, itd. Dakle, u Banja Luci smo, osim Dodikove predstave, gledali Čovićev nedostatak bilo kakvog osjećaja nacionalnog dostojanstva", naveli su iz te stranke.

Podsjetimo i da je Hrvatska smijenila vlastitog veleposlanika zbog odlaska na proslavu u RS.

/Republikainfo.com/

 

Komentari:

No comment.

Šutnja

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna