I dalje pristižu reakcije na sudjelovanje u obilježavanju Dana RS-a hrvatskih predstavnika

Na sudjelovanje u obilježavanju Dana RS-a i hrvatskih dužnosnika iz BiH te hrvatskog veleposlanika u BiH Ivana Del Vechia i dalje stižu oštre reakcije. Oglasili su su i bivši predsjednik HDZ Hrvatske Tomislav Karamarko, Diana Zelenika,bivša zastupnica HDZ 1990 i predsjednik HKDU-HRAST Pero barbarić Pepi.


Karamarko: Otkud hrvatski predstavnici na velikosrpskom dereneku?

"Najnovija provokacija smišljena u Beogradu nije ništa drugo nego otvorena prijetnja i plan za odcjepljenje tzv. RS od države BiH i novi početak stvaranja neke nove nedosanjane 'velike Srbije'".

Reakcija je to bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka dana agenciji Patria, dan nakon što je u Banja Luci proslavljen 9. siječanj, koji se u tom dijelu Bosne i Hercegovine slavi kao entitetski praznik, uprkos zabrani Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.
Za većinu Srba taj datum znači početak stvaranja RS, dok za Bošnjake i Hrvate koji su živjeli na tom području do devedesetih 9. siječanj znači početak stradanja.
Prisustvo hrvatskih političara na proslavi u Banja Luci, tim više, kaže Karamarko, je paradoksalno.

"U vrijeme dok sam kao pozicionirani političar i dužnosnik obavljao gotovo sve najvažnije vodeće funkcije u političkom sustavu Republike Hrvatske, za mene je službeno i privatno RS bila i ostala takozvana tvorevina, stvorena na neviđeno brutalnom, dvostrukom genocidnom zločinu o čemu su pravorijek dale i međunarodne sudske institucije", kaže Karamarko, objašnjavajući da je "današnje područje tzv. RS prvo etnički očišćeno protjerivanjem stotina tisuća nesrpskog življa, poglavito Hrvata i Bošnjaka, a nakon toga počinjen je i nezapamćen genocid u Srebrenici kakav se ne pamti u novijoj povijesti. Zbog toga je paradoksalno, ali i nezamislivo da je i ove godine 9. siječnja u Banja Luci organizirano pravo slavlje u čast rođenja tzv. RS", kaže Karamarko, naglašavajući da je to "osobito paradoksalno zbog razloga što je Ustavni sud BiH izrijekom takve i slične proslave zabranio. Za mene, kao Hrvata koji je svjestan značaja BiH za Hrvatsku u svakom pogledu, još je paradoksalnije da su taj velikosrpski dernek svojom nazočnošću uveličali i blagoslovili tzv. predstavnici hrvatskih političkih vlasti osobito uz činjenicu da su svi drugi visoko rangirani političari po naputku EU bojkotirali ovo nelegitimno slavlje", kaže bivši lider HDZ-a.

Zelenika: Sramota

Bivša zastupnica u Parlamentarnoj skupštini BiH i članica HDZ-a 1990 Diana Zelenika izjavila je za Klix.ba kako je pojavljivanje izaslanstva HDZ-a BiH na čelu s Draganom Čovićem na proslavi neustavnog Dana RS-a "sramotno i da se tako ne gradi konstitutivnost sva tri naroda".

"Za mene je to sramotno. Zna se tko je "počeo rat na našem otoku". Zna se tko je protjerao Hrvate i Bošnjake iz Republike Srpske. Na taj način se ne gradi konstitutivnost sva tri naroda", kazala je Zelenika.

Komentirajući priopćenje HDZ-a BiH u kojem su za sve okrivili medije iz Sarajeva, Zelenika ističe da se "mora pronaći dežurni krivac".

"Oni godinama osobne interese brane nacionalnim. Da bi to zataškali moraju naći dežurnog krivca. Zbog toga sam ja, na neki način, izdajica hrvatskog naroda, a ja sam se sve vrijeme borila za konstitutivnost sva tri naroda na prostoru cijele BiH uključujući i RS", rekla je Zelenika.

Predsjednik HKDU-HRAST Pero Barbarić Pepi: Za Hrvate nepotreban i ponižavajući odlazak dr. Čovića na obilježavanje Dana RS-a

Oglasio se i HKDU HRAST, stranka članica HNS-a. Ovo je tek druga stranka koja je reagirala na odlazak na obilježavanje Dana RS-a. Prvi je oštro reagirao HRS, dok iz druge po jačini političke opcije sa hrvatskim predznakom, HDZ 1990, za sada nema službene reakcije.

"Gledajući  nerazumno i nelogično  ponašanje legitimnih predstavnika hrvatskog naroda u BiH, sudjelovanje dr. Dragana Čovića i mnogobrojne političke delegacije na najvišem nivou na obilježavanju Dana RS-a u Banja Luci, događaja kojem su prisustvovali osuđeni ratni zločinci, najžešći srpski radikali, počinje me  hvatati  neka čudna zbunjenost, nepovjerenje i jeza. 
Činjenica je da je RS ustavna kategorija nastala u Daytonu, kao što je činjenica da je ona u proteklom ratu i etnički očišćena od Hrvata, Bošnjaka i drugog nesrpskog življa, te u tom duhu i kontekstu nitko ne želi osporavati pravo srpskom narodu i njegovu vodstvu da obilježavaju  razne svoje obljetnice - pa tako i Dan RS-a.
Razumljivo je da Dodik želi iskoristiti pompozno obilježavanje dana RS-a da pokaže svoju snagu i moć i da želi poslati javnosti određenu poruku…
Međutim ono što je nerazumno i neshvatljivo jest bespotrebno prisustvo dr. Dragana Čovića predsjednika HDZ-a i HNS-a te visokog izaslanstva HDZ-a BiH na proslavi Dana RS-a  gdje je između ostalog odlikovan i Slavko Lisica general VRS koji je osuđen za ratne zločine u RH.
Nerazumno je i nepotrebno kroz ovaj čin poniženja i servilnosti narušavanje povjerenja koje je dr. Dragan Čović dobio za svehrvatsku jedinstvo i borbu kroz HNS, jer tko će normalan i slobodan nakon ovog dati povjerenje i vjeru Čoviću da je ovaj put iskren kad kaže da će ići do kraja u borbi za izmjenu Izbornog zakona?
Iako sam duboko  svjestan  situacije u kojoj se nalazi naš hrvatski narod u FBiH i RS-u, te savezništva Čovića i Dodika i budućih događanja koji su pred nama (gdje ništa loše ne vidim u savezništvu Hrvata i Srba koji su na zdravim osnovama), i pored najbolje volje nisam mogao naći ni jedan jedini razlog i opravdanje za odlazak dr. Čovića na obilježavanje dana RS-a", stoji u priopćenju iz HKDU-HRAST koje potpisuje predsjednik Barbarić.

"Mislim da se ovaj autogol koji je zabio Čović i hrvatski ambasador Ivan del Vechio mogao izbjeći. Vjerujem da zbog svega što se u proteklom ratu događalo u RS-u kad je u pitanju stradanje Hrvata nitko normalan ne bi zamjerio hrvatskim političarima pa tako ni dr. Draganu Čoviću da se nisu odazvali na ovu proslavu, kao što ni Hrvati ne zamjeraju srpskim političarima iz FBiH i RS –a što ne dolaze na obilježavanje obljetnice HZHB. Niti ih mi zovemo, niti oni dolaze što je posve razumljivo i ovo ne bi trebao biti nikakav kamen spoticanja za bilo kakvu političku suradnju. Zbog osjetljivosti tematike mislim da se odlazak na proslavu ne može opravdati niti prokrijumčariti u javnom mnijenju kao poruka o građenju mira i suživota.
Zar je moguće da glavni politički akter hrvatske politike nije svjestan kakvu pogrešku čini prisustvujući na ovakvom događaju, da je entitet RS nastao na etničkom čišćenju više od 220 000 Hrvata (od prijeratnih 220 000 Hrvata ostalo ih je svega oko 8 000), da je Milorad Dodik svojedobno izjavio da je RH država nastala na ratnom zločinu, a ne RS...), ako Dragan Čović toga nije svjestan, ne znam onda tko bi trebao biti?!

Može li itko zamisliti da Milorad Dodik sudjeluje na vojnom mimohodu hrvatskih vojnika, a da je među počasnim gostima general Ante Gotovina? Može li? Taj isti Dodik se ili ne bi pojavio, ili, da se pojavio na jednom takvom obilježavanju, sigurno bi napustio i izazvao skandal!
Žao mi je zbog ovog čina koji je dr. Čović napravio i u kojem nije bilo ni časti ni dostojanstva, ponizivši na taj način i sebe samog i cijeli hrvatski narod - posebno žrtve etničkog čišćenja, te ugrozivši povjerenje koje je dobio od članica HNS-a za daljnju borbu", stoji u reakciji iz HKDU-HRAST.


/Republikainfo.com/


Komentari:

No comment.

Izvor sukobi i nezgode jednog naroda

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna