Interpol raspisao tjeralicu za osuđenim pripadnikom HVO-a - on želi kaznu izdržavati u Hrvatskoj

Žalbeno vijeće Suda BiH je u veljači prošle godine potvrdilo prvostupanjsku presudu Jozi Đojiću, bivšem pripadniku 102. brigade HVO-a, kojom je osuđen na šest godina zatvora za ratni zločin počinjen na području Odžaka u srpnju 1992. godine. Nakon toga, na zahtjev  Suda BiH pravosudnim tijelim susjedne Republike Hrvatske upućena je zamolnica za preuzimanje izvršenja kazne zatvora. Đojić sada traži da kaznu izdržava u susjednoj Hrvatskoj, no još uvijek nije u zatvoru.Interpol je na traženje pravosudnih tijela Bosne i Hercegovine raspisao tjeralicu za bivšim pripadnikom Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Jozom Đojićem, za kojega je u međuvremenu zatraženo da izrečenu kaznu od šest godina za silovanje jedne Srpkinje na početku rata u Odžaku izdržava u Hrvatskoj.

Kako je objavio portal Detektor (BIRN) koji prati procesuiranje ratnih zločina, tjeralica za Đojićem, koji ima državljanstva BiH i Hrvatske, raspisana je nakon što je se nije odazvao na izdržavanje šestogodišnje kazne zatvora za zločine počinjene u Odžaku.

Žalbeno vijeće Suda BiH je u veljači prošle godine potvrdilo prvostupanjsku presudu Jozi Đojiću, bivšem pripadniku 102. brigade HVO-a, kojom je osuđen na šest godina zatvora za ratni zločin počinjen na području Odžaka u srpnju 1992. godine.

Iz Ministarstva pravde BiH su potvrdili da je na zahtjev Suda BiH od Hrvatske zatraženo preuzimanje Đojićeve kazne.

"Obavještavamo Vas da je nadležnim pravosudnim tijelima Republike Hrvatske, na zahtjev Suda BiH, upućena zamolnica za preuzimanje izvršenja kazne zatvora izrečene osuđenom u BiH", rečeno je iz Ministarstva pravde BiH za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine.

Đojić je proglašen krivim za silovanje zatočene Srpkinje na iznimno brutalan i ponižavajući način. U međuvremenu je ministarstvu pravosuđa BiH stigao zahtjev Suda BiH da Hrvatska preuzme izvršenje kazne zatvora za 59-godišnjeg Đojića.

BiH ima sklopljene sporazume s državama regije koji omogućava preuzimanje izvršenja kazni kod pravomoćno izrečenih presuda.


/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Šutnja

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna