Orić oslobođen optužbi za zločine nad Srbima

Naser Orić danas je u Sudu BiH oslobođen optužbi za ratni zločin u okolici Srebrenice. Nakon izricanja oslobađajuće presude izrazio je sućut obiteljima ubijenih Srba.Prizivno vijeće Suda BiH izreklo je danas oslobađajuću presudu Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću koji su se u ponovljenom postupku teretili za zločin nad ratnim zarobljenicima na području Srebrenice i Bratunca. Po drugi put Orić i Muhić su oslobođeni optužbi za ubojstvo Milutina Miloševića i Mitra Savića u selima Lolići i Kunjerac.

Ponovni postupak trajao je od 3. rujna do 9. studenog ove godine. Na suđenju je ponovno saslušan zaštićeni svjedok O-1 koji je promijenio svoj iskaz u odnosu na izjavu danu 2014. godine. Odvjetnici su bazirali svoju obranu upravo na ovom dijelu kazavši kako je zaštićeni svjedok mijenjao iskaze u bitnim dijelovima svaki put kada je saslušan.

Suđenje Oriću i Muhiću obnovljeno je nakon što je Prizivno vijeće ukinulo prvostupanjsku presudu kojom su bili oslobođeni optužbi za ratne zločine. Sud je tada uvažio žalbu tužitelja Miroslava Janjića u predmetu "Naser Orić" u svezi s neusklađenošću javno objavljene i napisane presude.

Odvjetnica Nasera Orića Lejla Čović je po izricanju presude kratko kazala da je obrana i očekivala oslobađajuću presudu.

"Napadi velikosrpskih snaga iz Srbije na mene i moj narod traju od 1992. godine. Mi smo još uvijek najisturenija točka BiH prema Srbiji i nama je jasno da ćemo uvijek biti prvi na udaru. Mi se nećemo nikad predati. Borit ćemo se dok smo živi, mi i naša pokoljenja, jer mi druge domovine nemamo, kazao je Naser Orić za Patriju nakon oslobađajuće presude.

On je dodao kako "javnost tijekom procesa mogla uvjeriti da je proces protiv njega montiran i da je to na kraju i potvrđeno".

"Svjedok O-1 je višestruko presuđivan za kaznena djela i Tužiteljstvo bazira sve optužnice u srednjem Podrinju protiv Bošnjaka na izjavama takve osobe. On se pokušao predstaviti kao borac Armije RBiH, a na kraju je dokazano da to nije nikada bio", kazao je Orić.

Orić je istaknuo kako će se u budućnosti posvetiti obiteljima i svakodnevnim obvezama.

"Mislim da je došlo vrijeme da se malo odmorim. Progon koji se nada mnom vrši traje predugo", kazao je.

Na kraju se zahvalio obiteljima poginulih pripadnika Vojske RS-a koji su pred Sudom BiH svjedočili u njegovu korist.

"Ovim putem želim izraziti sućut obiteljima ubijenih i zahvalim i čestitam što su smogli snage i na Sudu BiH kazali istinu da su njihovi najvoljeniji poginuli u borbama", rekao je Orić.(Izvor: Agencije)

Komentari:

No comment.

Glasajte zbog nas

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna