KOD KUĆE HRVAT, NA POSLU SRBIN Goran Opsenica preuzeo mandat kao srpski zastupnik

Dužnosnik HDZ-a BiH Goran Opsenica, koji je u središte pozornosti dospio zbog etničkog izjašnjavanja, preuzeo je mandat zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH. Opsenica će, uprkos tome što je jasno naveo da je pripadnik hrvatskog naroda, u sljedeće četiri godine obnašati dužnost federalnog zastupnika kao pripadnik srpskog naroda. Da apsurd bude još gori - on sam je tvrdio da na izjavi o kandidaturi nije naveo da je Srbin, a ipak je preuzeo mandat zastupnika iz reda srpskog naroda.

 

(foto: Goran Opsenica drugi po redu; foto: Klix.ba)Socijaldemokratska partija (SDP) BiH jučer je najavila da će podnijeti kaznenu prijavu protiv službenika Grada Mostara koji je ovjerio izjavu o kandidaturi Gorana Opsenice, u kojoj stoji da je on Srbin, iako se izjašnjavao kao Hrvat.

Ustav Federacije BiH propisuje obavezu da u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH moraju biti zastupljena najmanje po četiri pripadnika svakog konstutivnog naroda. Mjesto jednog od četiri pripadnika srpskog naroda je zauzeo HDZ-ov Goran Opsenica, kojem u izjavi stoji da je Srbin, iako trenutno u Vladi HNK obnaša poziciju ministra kao Hrvat.

"S druge strane, Goran Opsenica tvrdi da nije Srbin i da on tu kandidaturu nije ovjerio, zbog čega tražimo od Tužiteljstva da izvrši istragu koji službenik Grada Mostara je nesavjesno obavljao posao, izvršio zloupotrebu položaja i izvršio izbornu prijevaru", naveli su iz SDP-a.

Podsjetimo, u ime koalicije HDZ BIH, HSS, HKDU BIH, HSP-HNS, HSP DR AS BIH, HDU BIH, HSS SR kandidat iz izborne jedinice 9 za Predstavnički dom Parlamenta FBiH na Općim izborima 2018. godine bio je Goran Opsenica.

On je u izjavi za medije oko ovo pitanja kazao:

"Ja i večeras namjeravam zanoćiti kao Hrvat, a takav ću se, van svake sumnje, ujutro i probuditi. SIP je, bojim se, instruiran da pogriješi. Pravo je pitanje tko stoji iza svega toga".

"Podsjećamo da je odredbama člana 4.19 stav (4) Izbornog zakona BiH propisano da se uz prijedlog liste dostavlja izjašnjenje svakog od kandidata na listi o prihvatanju kandidature i ista mora biti ovjerena na način propisan zakonom ili kod nadležne općinske izborne komisije. Izjašnjenje o prihvatanju kandidature sadrži i nacionalno izjašnjenje- Radi objektivnog informiranja javnosti ističemo da je Središnje izborno povjerenstvo kandidaturu Gorana Opsenice ovjerilo na temelju njegove izjave o prihvaćanju kandidature na kojoj je on kao svoje nacionalno izjašnjenje naveo da je Srbin", reagirali su potom iz SIP-a, koji je objavio i skeniranu izjavu Gorana Opsenice, uz zaštićene osobne podatke.

SIP je dodijelio direktni mandat u federalnom Parlamentu Srbinu - ministru zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije Goranu Opsenici, premda je on "zanoćio kao Hrvat", te tvrdio da SIP griješi.

O svemu se oglasio i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović koji je za medije rekao da je "Goran Opsenica vrlo jasnog opredjeljenja kada je riječ o nacionalnosti, a to je hrvatska nacionalnost".
/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Mačke u frižideru...brrr

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna