UNESCO: Za 11 godina ubijeno 1009 novinara, svako 4 dana jedan

Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) priopćilo je da je u razdoblju od 2006. do 2017. godine u svijetu ubijeno 1.009 osoba koje se bave novinarstvom.Na konferenciji održanoj u Bejrutu povodom 2. studenog, Dana zaštite novinara, rečeno je da u svijetu svakog četvrtog dana bude ubijen jedan novinar.

U izvješću koji su predstavili koordinatori UNESCO-a navedeno je da je poražavajuće da 90 posto optuženih na kraju uopće ne budu kažnjeno.

Upozoreno je da broj ubojstava novinara konstantno raste upravo zbog toga što napadači ne budu sankcionirani.

U izvješću UNESCO-a se navodi da državne vlasti, nevladine organizacije, udruženja, mediji i druge relevantne institucije moraju poduzeti mnogo veće napore kako bi napadači na novinare bili kažnjeni.

Muiz Saksuk, koordinator za informacijske tehnologije UNESCO-a, u obraćanju na konferenciji je istaknuo da većinu od tisuću ubijenih novinara čine oni koji su pisali o lokalnim političkim događanjima, slobodi mišljenja i o financijskim pitanjima.

Dodao je da većina novinara danas, nažalost, svoj posao obavlja u strahu i pod stalnim prijetnjama, a ne u mirnoj i prijatnoj atmosferi.

Bana Sala, koordinatorica za komunikacije u UNESCO-u, kazala je da javnost posao koji obavljaju novinari, čiji životi su nerijetko u opasnosti, treba ipak shvatiti kao nešto što je mnogo više od obične dužnosti i obaveze.

Kemal el-Abidi, osnivač Udruženja za građansku državu i demokraciju iz Tunisa, u obraćanju je podsjetio i na ubojstvo  saudijskog novinara Jamala Khashoggija te najoštrije osudio napade na novinare.

Istaknuo je da je potrebno što prije rasvijetliti sve detalje ubojstva, a odgovorne, bez obzira o kome se radilo, privesti pred lice pravde.

(Izvor: Anadolija)

Komentari:

No comment.

Glasajte zbog nas

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna