Makedonski parlament izglasao ustavne promjene koje će omogućiti promjenu imena

Postignuta je dvotrećinska većina od 120 zastupnika potrebna da bi se pokrenule ustavne promjene. Makedonski parlament izglasao je u petak navečer ustavne promjene koje će omogućiti toj zemlji da promijeni ime u Republika Sjeverna Makedonija, kao što je dogovoreno s Grčkom.

 

 

Svih 80 prisutnih zastupnika glasalo je za promjenu imena, čime je postignuta dvotrećinska većina od 120 zastupnika potrebna da bi se pokrenule ustavne promjene.

Socijaldemokratski premijer Zoran Zaev u lipnju se s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom dogovorio kako će Makedonija promijeniti svoje ime u Republika Sjeverna Makedonija te kako će Atena zauzvrat prestati blokirati svoje susjede u pokušaju pristupanja NATO-u i početku pregovora o pristupu članstvu u EU.

Hoće li Cipras ratificirati odluku?

 Grčka prisvaja ime Makedonije i povijesno naslijeđe te nekadašnje sjeverne pokrajine. Sada je neizvjesno hoće li Cipras uspjeti učiniti isto te odluku ratificirati u grčkom parlamentu.

Grčki nacionalisti, uključujući Ciprasove koalicijske partnere, protive se dopuštanju Makedoniji korištenje tog imena u bilo kojem obliku. Glavni grčki pregovarač s Makedonijom, Nikos Kocias, ovog je tjedna dao ostavku nakon sukoba s Ciprasovim koalicijskim partnerima koji se protive sporazumu.(Izvor: HINA)

Komentari:

 

No comment.

Neutralnost

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna