Čović pobijedio u općinama sa srpskom većinom u FBiH

Draganu Čoviću, kandidatu Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz hrvatskog naroda, pripao je najveći broj glasova u općinama sa većinskim srpskim stanovništvom u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine.Potvrdili su to novi rezultati Središnjeg izbornog povjerenstva ažurirani jutros,a prema kojima je u Glamoču, Bosanskom Grahovu i Drvaru, kandidat HDZ-a osvojio uvjerljivo najveći broj glasova od ponuđenih kandidata za članove Predsjedništva, izvješćuje N1.

Tako je u Drvaru u kojem, prema popisu stanovništva iz 2013. godine, živi više od 91 posto Srba, Čović dobio 711 glasova (51.41 posto). Poređenja radi, Željko Komšić, kandidat Demokratske fronte, u ovoj općini dobio je podršku 99 birača (7.16 posto).

Uspješan je Čović bio i u Glamoču, federalnoj općini u kojoj je srpsko stanovništvo također većinsko (43.50 posto prema posljednjem popisu). Lider HDZ-a osvojio je 477 glasova (41.77 posto) dok je Komšiću pripalo 157 glasova (13.75 posto).

Podršku je Čović dobio i od stanovnika općine Bosansko Grahovo. U općini gdje Srbi čine više od 82 posto populacije, Čović je dobio 298 glasova (60.45 posto) dok su lideru DF-a pripala 32 glasa (6.48 posto).

Što se tiče rezultata za Skupštinu Kantona 10 u kojem se ove općine nalaze, najveći broj glasova u Glamoču je dobila Srpska lista kao i u Drvaru, a u Bosanskom Grahovu - Srpska napredna stranka.

Podsjećamo, prema preliminarnim rezultatima SIP-a, Komšić je dobio 196.386 glasova, a Čoviću je pripalo 131.605 glasova.

 

(Izvor: N1)

Komentari:

No comment.

Ratovanje tuđom djecom

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna