U INAT GLASOVI: Stolac je 2017. trebao dobiti Komšića, no tu im brojke nisu išle na ruku, sada su opet birali Komšića, samo drugog

Dvije su godine prošle otkako su u Stocu prekinuti lokalni izbori, da bi na ponovljenima par mjeseci kasnije Inicijativa za Stolac, ostavši bez kandidata za načelnika, pozvala svoje birače da glas dadnu Mati Komšiću ispred Socijaldemokratske fronte. I premda je SDA, barem deklarativno protiv nametanja izborne volje drugima, te je i sam reis Kavazović neposredno pred izbore pozvao na nenametanje volje drugima, Salmiru Kaplanu iz SDA(koji je usputno rečeno odbijao suđenja petkom jer mora na džumu) to ništa ne znači.

 

 (foto: Mato Komšić bio je protukandidat Stjepanu Boškoviću na zadnjim lokalnim izborima)

 

I premda je kandidat za načelnika Stoca ispred Socijaldemokratske fronte Mate Komšić uvjerljivo izgubio na ponovljenim izborima u Stocu, on je ipak na nekim izbornim mjestima u Stocu, a prije svega zahvaljujući inicijativi Inicijative za Stolac, ostvario zavidan rezultat. Prisjetimo se poziva - boldirano.

 

 

Komšić je, kako je Republika i pisala jedinog protukandidata Boškovića bošnjačkim glasovima pretekao na sedam od 19 biračkih mjesta u Stocu - Stolac 1A (Komšić 288, Bošković 33), Stolac 1B (Komšić 163, Bošković 86), Stolac 2(Komšić 129, Bošković 110), Stolac 3 (Komšić 443, Bošković 21), Rivine 2 (Komšić 203, Bošković 178), Gorica 1 (Komšić 287, Bošković 69) i Podgrad 1 (Komšić 170, Bošković 145).  Mahom se radi o biračkim mjestima gdje pravo glasa ostvaruje više Bošnjaka nego Hrvata.

Na preostalih 12 izbornih mjesta Komšić je dobio manje glasova od Boškovića.

Podsjetimo, na ponovljenim izborima u veljači 2017. Inicijativa za Stolac do zadnjeg trenutka je najavljivala bojkot izbora, da bi onda svoje birače u zadnjem trenutku pozvala da ipak izađu na izbore u poslijepodnevnim satima, te uz vijećnike biraju Matu Komšića za načelnika općine Stolac.

Salmir Kaplan je ispred Inicijative za Stolac izjavio da bi on "pozvao birače da glasaju za bilo koga, samo da načelnik ne bude više Bošković".

 

Da je sličan poziv bio aktualan i ovaj put govori podatak da je za Željka Komšića u Stocu glasovalo 856 birača, od čega je, recimo, samo na biračkom mjestu Stolac 1A, gdje većinski glasaju Bošnjaci dobio čak 105 glasova. Čović je tu dobio svega  23 glasa. I da ne idemo dalje - repriza "birajmo Komšića" bila je na snazi i jučer u Stocu. Da su to „u inat“, a ne lijevi birači govori i činjenica da je DF u županiji dobio svega nešto više od 2000 glasova, a SDA preko 16 tisuća.

Čista matematika spriječila je da se na ponovljenim lokalnim izborima u Stocu 2017. dogodi Komšić, a Kaplan im ga je želio.

Kako SDA brojno još ne može dosegnuti načelničku poziciju u Stocu scenarij za Predsjedništvo je nemoguć, no ukoliko Bošković bude imao protukandidata, nove slične pozive možemo očekivati i za dvije godine.

Uzgred rečeno, Salmiru Kaplanu još nije završeno suđenje za prekid izbora i fizičke napade u Stocu 2016. Svaki puta kada se čini da se proces primakao kraju, iznalaze se i dopuštaju novi razlozi da se isto prolongira.

(K.S.P/Republikainfo.com)

Komentari:

No comment.

Ratovanje tuđom djecom

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna