POD LUPOM Stranke vam kradu osobne podatke

Koalicija za slobodne i poštene izbore 'Pod lupom', koja provodi građansko, nestranačko posmatranje izbora u BiH, objavila je vanredno priopćenje za medije povodom većeg broja zabilježenih prijava građana i građanki o zloupotrebi osobnih podataka u cilju glasanja putem pošte.Koalicija za slobodne i poštene izbore 'Pod lupom' zabilježila je veći broj prijava građana/ki o zloupotrebi njihovih osobnih podataka u cilju prijava za glasanje putem pošte na predstojećim Općim izborima 7. listopada 2018. godine, bez njihovog znanja.

Predmetna aktivnost je kazneno djelo prema kaznenom zakonodavstvu BiH i Koalicija apelira na nadležne organe na reakciju, provođenje istraga i sankcioniranje počinitelja i nalogodavaca.

"Pozivamo Središnje izborno povjerenstvo (SIP) da javno objavi birački popis građana/ki registriranih za glasanje putem pošte u što kraćem roku, uz zaštitu osobnih podataka građana/ki ali uz navođenje imena i prezimena, mjesta glasanja i države za koju su građani/ke prijavljeni za glasanje putem pošte", naglasio je Dario Jovanović, direktor projekta Koalicija 'Pod lupom'.

Koalicija 'Pod lupom' poziva sve državljane/ke BiH, bez obzira na to imaju li prebivalište u BiH ili u nekoj drugoj državi, da na internet stranici SIP-a provjere gdje su registrirani za glasanje, a sve moguće zloupotrebe osobnih podataka u svrhu izborne prijevare građani/ke BiH mogu prijaviti SIP-u i Koaliciji 'Pod lupom'.

Za skorašnje Opće izbore više od 77.000 birača registrirano je za glasanje putem pošte što je najveći broj do sada na izborima u BiH.

Iz Koalicije navode da zloupotreba podataka u cilju glasanja poštom nije jedina nepravilnost koju su evidentirali, a koja se odnosi na glasanje putem pošte. Još u svibnju i lipnju mjesecu evidentiran je veći broj slučajeva lažnih profila i lažnih nagradnih igara vodećih trgovačkih lanaca u BiH, a gdje je uvjet za učešće u nagradnoj igri bio da građani/ke pošalju fotografije osobne iskaznice s obje strane. Sumnja se da su upravo ovi profili bili korišteni za navedene zloupotrebe.

Također, zabilježeni su slučajevi pritisaka stranačkih aktivista/ca u Republici Srbiji na državljane BiH da se prijave za glasanje putem pošte, pritisci na studente iz BiH u Novom Sadu kojima se nudio novac u zamjenu za osobne podatke i prijave za glasanje putem pošte u njihovo ime, te masovne stranačke kampanje za glasanje putem pošte u drugim državama.

Pored navedenog, SIP je odbio više od 9.000 prijava za glasanje putem pošte po raznim osnovama. Pojedinim građanima/kama su ranije isporučeni i pogrješni glasački listići za pojedine razine vlasti za glasanje putem pošte.

"Sve navedeno upućuje na svjesne manipulacije izbornim procesom u cilju utjecaja na izborni rezultat. Jedini koji imaju interes za takvo nešto jesu politički subjekti koji su registrirani za učešće na izborima te među njima treba tražiti nalogodavce i izvršitelje ovih kaznenih djela", rekao je Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odbora Koalicije 'Pod lupom'.

 

 

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Lideri

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna