25. godišnjica sjećanja na zločine nad Hrvatima Grabovice

Godišnjica svirepog zločina nad Hrvatima ovog kraja  započela je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja žrtvama ovog kraja, nakon čega je uslijedila pobožnost Puta križa.Ispred HDZ-a BiH i HNS-a vijenac i svijeće su položili dr. Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a sa izaslanstvom dužnosnika HDZ-a BiH i HNS-a sa svih razina vlasti.

Svetu misu zadušnicu na mjesnome groblju predvodio je biskup mostarsko-duvanjski i trebinjsko-mrkanski Ratko Perić.

Organizatori obljetnice su Udruga stradalnika Hrvata Grabovica i Župa Jablanica.

Predsjednik Udruge hrvatskih stradalnika 'Grabovica 93' Josip Drežnjak, obraćajući se prisutnima, između ostalog je istaknuo: " Već 25 godina se sastajemo da odamo počast poginulim i nestalim stanovnicima Grabovice. Pokolj su počinili pripadnici tzv. Armije BiH i zauvijek ugasili život 33 civila Hrvata. Ubijeni su djeca, žene, civili. Dan po dan, mjesec po mjesec, godina po godina i 25. obljetnica je danas. Sve što je učinjeno od strane Međunarodnog pravosuđa u Haagu do Međunarodnog suda, ne možemo biti zadovoljni. Vi se nalazite u Grabovici i ovaj sam spomenik govori vam razna prezimena, koliko je tu žrtava i da je tu više žene i djece, zamislite kakav je to zločin".

Podsjećamo kako je za ovaj ratni zločin 2001. godine optužen ratni zapovjednik Armije BiH Sefer Halilović, a naknadno je osuđeno još pet pripadnika tadašnje Armije.

U ovom zločinu od 8. na 9. rujna 1993. u Grabovici je ubijeno 33 hrvatska civila. Najmlađa žrtva bila je 4-godišnja djevojčica Mladenka Zadro, a najstarija 87-godišnji Marko Marić.


(Izvor: Agencije)

Komentari:

No comment.

Šutnja

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna