Razvojačeni branitelji blokirat će Federaciju jer još nema zakona o njihovim pravima

Razvojačeni branitelji su Parlamentu FBiH dali rok do ponedjeljka do 12:55 sati "da se stvari pomaknu s mrtve točke", tj. da usvoje Zakon o razvojačenim braniteljima. Ako se to ne dogodi, upozorili su da će blokirati cijelu FBiH'', javlja N1.



Podsjećamo, tijekom dana su razvojačeni branitelji zahtjevali sastanak s Jasenkom Tufekčićem, potpredsjedavajućim Doma naroda Parlamenta FBiH. S njim su željeli razgovarati o sazivanju sjednice oba doma Parlamenta FBiH na kojima bi bio usvojen Zakon.

Nazil Velić, razvojačeni branitelj u izjavi za N1, kazao da je donesena jednoglasna odluka da, ukoliko se do 12:55 sati "stvari ne pomaknu sa mrtve točke slijede prosvjedi'.

"Cijeli dan smo proveli u Parlamentu. Nismo dolje imali s kim razgovarati zato što je Parlament bio prazan. Mi smo se vratili u kamp. Ovdje nas je dvadesetak iz različitih općina. Donijeli smo jednoglasnu odluku da ćemo ponovo u ponedjeljak doći u Parlament i pokušati riješiti ovo oko Komisije i oko sazivanja sjednice. Ukoliko u ponedjeljak naša ekipa ne uspije dolje ništa postići donijeli smo jednoglasnu odluku da branitelje u 12:55 sati pozovemo na masovne prosvjede, blokadom Federacije", kazao je Velić.

Međutim, nakon višesatnog očekivanja sastanka koji se na kraju nije dogodio, razvojačeni branitelji  povukli su se u kamp.

Kako, nadalje, izvješćuje FTV, nove nesuglasice su nastale u svezi s Komisijom koja je usuglašavala tekst zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji.

Dio branitelja tvrdi da je uvrštavanje u zakon braniteljski dodatak od 6 KM za svaki mjesec proveden u borbi, usuglašeno na sjednici Komsije. Demantiraju navode predsjedavajućeg Komisije da su to, kako kažu, pokušali uvrstiti "Zaboravljeni branitelji".

- On se vadi na 'Zaboravljene branitelje', danas su oni ovdje s nama, ostajemo do daljnjeg, neka dođu da raščistimo te stvari do koga je. Spavat ćemo do dolaska Jasenka Tufekčića - kaže razvojačeni branitelj Hazim Krkalić.

- Mojim kolegama plasira se da sam pokušao nešto izmijeniti. Tolike insinuacije i laži, a sve smo dogovorili na sjednici - kaže Marinko Bota, član udruge “Zaboravljeni branitelji” iz Ljubuškog.

Predsjedavajući Komisije za usuglašavanje Parlamenta FBiH Jasenko Tufekčić i dalje tvrdi da su “Zaboravljeni branitelji” na mala vrata pokušali provući amandmane koji nisu bili dogovoreni, te da su, kako kaže, u strahu da budu prevareni, prevarili sami sebe.

- Ovo nije komisija za izmišljanje teksta. Bio sam optimističan i rekao da smo blizu odgovora jer je Zastupnički dom kroz usvajanje amandmana dao podršku zakonu, a jednoglasno i Dom naroda. U okviru tih gabarita mogla se kretati Komisija za usuglašavanje tekstova. Netko je na mala želio govoriti o visini braniteljskog dodatka i o nekim drugim pravima o kojima se nikad nije razgovaralo niti su bili u u parlamentarnoj proceduri - tvrdi Tufekčić.

Komisija će ponovo zasjedati nakon što stručne službe pripreme izvješće i analizu što je to sve prošlo kroz oba doba federalnog parlementa, da bi se konačno utvrdio tekst zakona. Konačna verzija morat će dobiti podršku oba doma. Zakon bi trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2019. godine.


(Izvori: N1/FTV/Republikainfo.com)

Komentari:

No comment.

Šutnja

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna