HDZ 1990 predstavio koaliciju 'Hrvatsko zajedništvo' od 12 stranaka, evo tko su mu partneri

Koaliciju Hrvatsko zajedništvo čini 12 stranaka: HDZ 1990, HKDU-a-HRAST, Hrvatske neovisne liste, Hrvatske liste za Livno, HSP-a BiH, Autohtonog HSP-a BiH, Ujedinjenih pravaša, Čapljinske neovisne stranke, Hrvatskog bloka, Prkosa iz Posavine, Kupreške neovisne liste i Demokratske obiteljske stranke. Kako je kazao predsjednik HDZ 1990, ideja vodilja ove koalicije je poniznost u služenju vlastitom narodu i vlastitoj državi.Ideja ove koalicije je promijeniti loše predstavljanje Hrvata u BiH i ponuditi im mogućnost da promijene politiku koja 20 godina ne rješava ni nacionalne probleme ni probleme hrvatskog čovjeka, ni problem BiH.

Predstavnici stranaka koje čine Koaliciju Hrvatsko zajedništvo sastale su se u srijedu u Mostaru da bi, nakon završetka formalnosti oko formiranja i predaje izbornih lista, Hrvatima u BiH predstavili koaliciju koja će, kako su istaknuli, hrvatskom narodu na narednim općim izborima ponuditi do sada najkvalitetniju mogućnost izbora.


Današnja ključna poruka hrvatskom narodu je da smo zatomili sve političke razlike i dogovorili se o zajedničkom nastupu na izborima da ponudimo hrvatskom narodu mogućnost da bira – želi li nastavak politike koja 20 godina drži zarobljene sve narode u Bosni i Hercegovini ili želi potpunu promjenu političkoga smjera, kategoričan je Cvitanović.

O razilaženjima ideja kada je riječ o Hrvatskom narodnom saboru (HNS) Cvitanović kaže kako su svi okupljeni u “Hrvatskom zajedništvu” za jedinstvo hrvatskog naroda.

Po riječima predsjednika HDZ-a 1990 Ilije Cvitanovića, kandidati Hrvatskog zajedništva spremni su "ponuditi nacionalno odgovorniju, pošteniju i transparentniju politiku u predstavljanju hrvatskog naroda u BiH".

"Ovdje je danas 12 političkih subjekata okupljenih s idejom da promijene loše predstavljanje Hrvata u BiH i da Hrvatima u BiH ponude mogućnost promjene politike koja 20 godina ne rješava ni nacionalne probleme, ni probleme hrvatskog čovjeka, ni probleme BiH", kazao je Cvitanović na konferenciji za novinare.

Ideja vodilja ove koalicije je poniznost u služenju vlastitom narodu i vlastitoj državi, dodao je Cvitanović. Na današnjem sastanku, uz ostalo, dana je puna potpora kandidatkinji te koalicije za članicu Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Diani Zelenika.

"To je najlegitimniji kandidat s najširom potporom za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i kao takva će biti izabrana 7. listopada 2018. godine", ustvrdio je Cvitanović. Govoreći o političkim pitanjima koja tište BiH, predsjednik HDZ-a 1990 dotaknuo se sutrašnje sjednice Doma naroda FBiH, kazavši kako će na toj sjednici pet najvećih političkih stranaka s političkim sjedištem u Sarajevu ponovo poslati poruku Hrvatima u BiH "da većina svojim rukama može pokazati nadmoć nad manjinom" i da će "još jednom pokušati rušiti ustavne temelje BiH".

"Nije dobro to što rade, što će na silu izglasovati zakon o izbornim jedinicama, što derogiraju državu BiH u koju se najviše kunu i to neće proći", ocijenio je Cvitanović.

Poručio je kako BiH može opstati i živjeti jedino kao zemlja ravnopravnih i konstitutivnih naroda Hrvata, Srba i Bošnjaka i svih njenih građana koji se identificiraju na način koji je njima najprihvatljiviji.

"Poruka s današnjeg sastanka hrvatskom narodu u BiH je da smo zatomili sve međusobne razlike i dogovorili se o zajedničkom nastupu na izborima da ponudimo narodu mogućnost da bira želi li nastavak politike koja 20 godina u dogovoru s politikama bošnjačkog i srpskog naroda drži zarobljene i hrvatski narod i sve ostale narode u BiH ili želi potpunu promjenu političkog smjera. Ja jamčim da ljudi okupljeni u ovoj koaliciji nude takvu politiku u predstavljanju Hrvata u BiH", poručio je Cvitanović.

Hrvatsko zajedništvo će, dodao je, biti na prvoj crti obrane svakog nacionalnog interesa u BiH, ali ono će inzistirati i težiti kompromisu s ostalim narodima "jer ovo je zemlja u kojoj bez dogovora nema opstanka, u kojoj bez uvažavanja nema rješavanja nacionalnih pitanja".

HNS nije ni Dragan Čović ni bilo tko drugi. HNS je tijelo u kojem će sjediti i Crkva i znanost i svi istaknuti pojedinci. HNS treba biti tijelo koje će slati poruku da se ne može bez Hrvata u Bosni i Hercegovini, zaključio je Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990.


(Izvor: Agencije)

Povezani tekst:

hdz-i-osam-clanica-hns-a-idu-sa-snsd-om-covic-i-dodik-sluzbeno-potvrdili-koaliciju-jer-zele-sigurnu-pobjedu

 

 

Komentari:

No comment.

Ratovanje tuđom djecom

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna