Theresa May ostaje bez ministara - i Johnson podnio ostavku

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson je zbog neslaganja s kursom Brexita vlade u Londonu podnio ostavku. Dan prije toga je ručnik bacio i ministar za Brexit David Davis, prenosi Deutsche Welle.Johnsonov nasljednik će, kako je priopćeno, biti uskoro imenovan. Johnsonovom ostavkom iz kabineta premijerke Therese May odlazi još jedan važan član u osjetljivoj fazi pregovora s Europskom unijom o izlasku Velike Britanije. U nedjelju (8.7.) je zbog promjene kursa vlade u Londonu ostavku već podnio ministar za Brexit David Davis. Povod je, prema Davisovim navodima, bio sporazum postignut oko odredbi o carinskoj uniji s EU-om. Davis je mišljenja da je May pristala na prevelike ustupke Europskoj uniji. Plan Therese May predviđa "meki" izlazak iz EU-a i stvaranje slobodne trgovinske zone s europskim kopnom, kao i zadržavanje drugih tijesnih veza. Prema medijskim izvještavanjima, neki članovi Vlade su pristali na takav sporazum nakon dugog oklijevanja - među njima je bio i Boris Johnson.

Ostavke dvojice ministara dodatno slabe britansku vladu koja je u stalnom klinču zbog strategije za Brexit. Velika Britanija bi trebala istupiti iz Europske unije za devet mjeseci - vremena za pregovore je sve manje, pogotovo zato što sve mora biti dogovoreno do jeseni.

Predsjedavajući Europskog vijeća Donald Tusk je suzdržano reagirano na ostavke u britanskoj vladi. "Političari dolaze i odlaze, ali problemi koje su stvorili svom narodu ostaju", rekao je. "Kaos koji je prouzročio Brexit je najveći problem u povijesti odnosa između EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva. I još smo daleko od rješenja."


(Izvori: DD/DPA/RTRD)


Komentari:

No comment.

NEĆU ili NE ĆU?

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna