Pozivali na zajedništvo Hrvata iz BiH - ma što to značilo: Čović sa kardinalom Puljićem i Čordašem gledao utakmicu Hrvatska-Rusija

Predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović nakon otvaranja manifestacije Kulturno-vjerska baština Hrvata Bosne i Hercegovine u Zagrebu  i susreta Hrvata BiH koji žive u Republici Hrvatskoj, zajedno sa nazočnim psjetiteljima ove manifestacije, gledao je četvrtfinalnu utakmicu Hrvatska – Rusija.Zajedničko gledanje utakmice Hrvatska – Rusija organizirano je na terasi Matisa, ispred ulaza u Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu.

Uz predsjednika Čovića i kardinala Puljića, "Vatrene" su bodrili i Mijo Marić, ravnatelj HMI Davor Čordaš dopredsjednik HDZ-a BiH i ministar za izbjeglice i raseljene RS-a, Josip Jerković dopresjednik RS-a, te drugi dužnosnici sa svih razina vlasti.

Inače, Čović je u subotu u Zagrebu boravio zbog dvodnevne manifestacije pod nazivom Kulturno-vjerska baština Hrvata Bosne i Hercegovine, a u okviru koje je organiziran susret Hrvata BiH koji žive u Republici Hrvatskoj s hrvatskim članom Predsjedništva BiH i nadbiskupom metropolitom Vrhbosanske nadbiskupije kardinalom Vinkom Puljićem.

Manifestacija se odvijala u prostorijama Hrvatske matice iseljenika, a u organizaciji Hrvatske matice iseljenika, UBH Prsten, župe Svete Marije Anđeoske, i Zajednice Hrvata BiH.

U svome obraćanju dr. Čović je kazao kako Hrvati Bosne i Hercegovine samo kroz zajedništvo mogu očuvati svoju kulturu, tradiciju i jezik, te da je to upravo ključni zadatak, jačanje zajedništva Hrvata na cijelom području domovine.
"Moramo biti ponosni na svoje korijene, i ne smijemo dozvoliti da se oskrnavi kulturno bogatstvo hrvatskoga naroda", kazao je on.

Za danas je planiran svečani mimohod na kojem će biti prikazane bogate narodne nošnje iz svih krajeva BiH, te nakon toga svečano misno slavlje, koje će predslaviti kardinal Vinko Puljić.

Ovaj dvodnevni događaj je priređen s ciljem međusobnog povezivanja u Hrvatskoj i šire, upoznavanja zajedničke tradicije, kulture i nošnje, unapređenja kulturnih, obrazovnih, gospodarsko-socijalnih i drugih životnih zanimanja raseljenih bosansko-hercegovačkih Hrvata, kao i pružanje potpore Hrvatima u BiH, posebno u jačanju i očuvanju nacionalnog, vjerskog i kulturnog identiteta.

Na ovoj posebnoj prezentaciji bogate baštine Hrvata iz BiH sudjeluju članovi zajednica, kulturno-umjetničkih društava, klubova, udruga i vjernici župa porijeklom iz Bosne i Hercegovine sa sjedištem u Hrvatskoj.

Pokrovitelji manifestacije su Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Grad Zagreb i gradonačelnik Milan Bandić.

 

 

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

NEĆU ili NE ĆU?

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna