Austrija nemilosrdna prema pozdravu Austrijancu Hitleru - Hrvatu uhićenom na Bleiburgu 15 mjeseci uvjetno: Kriv sam i kajem se!

Jedan od šestorice Hrvata koji su uhićeni na komemoraciji u Bleiburgu zbog ustaških pozdrava danas je uvjetno osuđen na 15 mjeseci zatvora, uz rok kušnje od 3 godine, javlja RTL.Krajem petog mjeseca je, inače, Hrvatima koji su optuženi zbog isticanja zabranjenih simbola iz Drugog svjetskog rata na neodređeno produljen pritvor.

Nakon što mu je sukinja na početku suđenja pročitala optužnicu, u kojoj ga se tereti da je vikao 'Za dom spremni' i dizanjem desnice pozdravljao zastavu HOS-a, gospodin je priznao krivnju.

Sporan je pozdrav Hitleru, a ne toliko 'Za dom spremni'

Tužiteljica u Klagenfurtu je pojasnila kako nije toliko sporno što je vikao ‘Za dom spremni’, već je sporan pozdrav Hitleru što je u Austriji zabranjeno zakonom i za što prijeti kazna zatvora od jedne od deset godina.

Nakon što mu je pročitana optužnica, optuženik je rekao kako mu je žao zbog njegova ponašanja.

“Osjećam se krivim, previše sam popio tog dana, a na Bleiburgu su mi stradali djed, rođak i ujak. Časni sude, iskreno mi je žao što sam to učinio. Kriv sam i kajem se, znam što se dogodilo u prošlom stoljeću i da mogu vratiti vrijeme, do ovog suđenja ne bi ni došlo”, kazao je on na suđenju, dodavši i kako ne bi ni išao na to okupljanje da ga prijatelj nije nagovorio.

U slučaju koji se vodio protiv optuženika iz Vukovarsko-srijemske županije, sud je saslušao četiri svjedoka, policajce koji su ga uhitili. Tužiteljstvo je za okrivljenika tražilo zatvor, a odvjetnica je inzistirala na blažoj kazni jer dosad nije osuđivan, jer je bio alkoholiziran i priznao je krivnju.


(Izvor: Agencije)

Komentari:

No comment.

NEĆU ili NE ĆU?

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna