Plenković primio Topića, govora bilo i o problemu s podružnicom u Zagrebu

U prostorijama Vlade Republike Hrvatske na Markovu trgu predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković primio je jučer u posjet predsjednika HKD Napredak prof. dr. Franju Topića.

 

Sastanak  je protekao u vrlo ugodnoj i opuštenoj atmosferi. Na samom početku predsjednik Topić zahvalio je premijeru za prijem i podršku koju Vlada RH pruža Napretku te mu uručio neka od Napretkovih zadnjih izdanja. Između ostaloga i Monografiju Hrvatsko kulturno društvo Napredak 1990.-2015., izdanu u povodu 25 godine od obnove rada HKD Napredak.

Premijer Plenković zanimao se za Napretkove rezultate, konstatirajući da je zadivljujuća činjenica kako Napredak uspijeva organizirati toliko manifestacija, godišnje u prosjeku preko četiri stotine. Predsjednik Topić spomenuo je premijeru da je nogometni klub SAŠK Napredak ušao u drugu ligu Federacije BiH, a da je muški Šahovski klub Napredak iz Sarajeva zauzeo treće mjesto na prvenstvu Bosne i Hercegovine, kao i Napretkov ženski šahovski klub iz Zenice. Premijer se zanimao i za detalje tko igra u SAŠK-u, kako se ovaj nogometni klub održava te, naravno, o radu Napretkovih podružnica.

Predsjednik Topić je molio premijera za podršku u rješavanju nezavršenog povrata Napretkove imovine u Zagrebu i u Osijeku, te mu je ovom prigodom priložio i detaljnu promemoriju o ovom pitanju.
 
Premijer Plenković interesirao se i za situaciju u Napretkovoj Glavnoj podružnici u Zagrebu. Predsjednik Topić rekao je da je to bilo i treba ostati unutarnje pitanje samoga Napretka i njegovih tijela. Ali kada su neki pojedinci iz Glavne podružnice počeli nanositi štetu Napretku unoseći podjele i razdor u Društvo, te iznoseći u javnost brojne klevete i neistine, tada je Središnja uprava HKD Napredak bila dužna reagirati. Prema Statutu raspušten je Upravni odbor HKD Napredak Glavna podružnica Zagreb i isključen je iz članstva tadašnji predsjednik dr. Dubravac. Sve odluke Središnje uprave potvrdila je i skupština cijeloga Napretka.

Što se tiče imovine ona je vraćena HKD Napredak sa sjedištem u Sarajevu, kojemu je i bila oduzeta za vrijeme komunističke vladavine 1949. godine. Nažalost, i sada neki ustrajavaju u nanošenju štete 116 godina starog i zaslužnog društva, zaključio je na kraju predsjednik Topić.

Nakon susreta predsjednik HKD Napredak dao je slijedeću izjavu: Premijer je bio vrlo raspoložen. Pregledao je i monografiju o 25 godina od obnove Napretka. S divljenjem je ponavljao kako Napredak uspijeva organizirati toliko manifestacija, godišnje čak i 589. Rekao je da je kao član Napretka „dužan“ podržavati Napredak. Premijer Plenković obećao je da će Vlada i on osobno još više podržavati HKD Napredak kroz proračun Republike Hrvatske i kroz Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Premijer je dao nalog službi da dalje prati rješavanje ovih pitanja.

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

NEĆU ili NE ĆU?

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna