Odbijen prijedlog za pritvaranje Rose i Tomasa

Općinski sud u Ljubuškom donio je rješenje, u Vijeću kojim je predsjedavao sudac Miro Jurič, kojim je odbijena žalba Županijskog tužiteljstva Široki Brijeg, a u kaznenom predmetu protiv osumnjičenih Joze Rose i Drage Tomasa, kojima se na teret stavlja počinjenje kaznenog djela Napad na službenu osobu i oštećenje tuđe stvari.Naime, rješenjem suca za prethodni postupak od 29.05.2018. godine odbijen je prijedlog Županijskog tužiteljstva Široki Brijeg za određivanje pritvora osumnjičenima, kao neutemeljen. Branitelji osumnjičenih – Nada Dalipagić i Mario Buntić osporavali su da postoje razlozi za određivanje pritvora jer ne postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili kazneno djelo za koje se sumnjiče jer se sve temelji na indicijama i pretpostavkama.

Na isto rješenje kojim je odbijen prijedlog za određivanje pritvora, Županijsko tužiteljstvo Široki Brijeg uložilo je žalbu, ali je ista odbijena. To iz razloga što je Vijeće u cijelosti prihvatilo analizu svih dokaza koje je izvršila sutkinja za prethodni postupak, te da je dala valjane razloge za odbijanje prijedloga, a razlozi nisu dovedeni u pitanje žalbenim navodima Tužiteljstva.

Podsjetimo, Županijsko tužiteljstvo Široki Brijeg stavilo je prijedlog Sudu za određivanje pritvora osumnjičenima zbog kaznenog djela Napad na službenu osobu i Oštećenje tuđe stvari, te je istima na teret stavljeno da su 27.05.2018. godine oko 20,00 sati  a nakon što je Drago Tomas škripao autom po cesti, oglušio se o naredbu policije o zaustavljanju, napali djelatnicu policije, te da je osumnjičeni Drago Tomas oštetio predmetnog događaja tuđu stvar.

Obrana koju su zastupali odvjetnici Nada Dalipagić i Mario Buntić  su se usprotivili prednjem prijedlogu iz razloga što nisu bili ispunjeni uvjeti za određivanje pritvora i to iz razloga što ne postoje dovoljni i razumni razlozi iz kojih bi se dalo zaključiti da su osumnjičeni zaista počinili predmetno kazneno djelo.

Nadalje su istaknuli da Tužiteljstvo nije dostavilo relevantnu dokumentaciju, te nije konkretno obrazložilo koje točno dokaze namjerava provesti u periodu za koji je tražilo određivanje pritvora.

Osnovana sumnja koje je Tužiteljstvo iznijelo temelji se na indicijama i pretpostavkama, a ne na dokazima.

Sud je u cijelosti prihvatio razloge obrane i odbio prijedlog Tužiteljstva za određivanje pritvora osumnjičenim Jozi Roso i Dragi Tomas.

Naime, prema navodima Tužiteljstva, Tomas je 27. svibnja, upravljajući Mercedesom, škripao po cesti i narušavao javni red i mir te se oglušio na policijsku naredbu o zaustavljanju.

Ispred jednog kafića u Grudama policajci su mu vozilima prepriječili put, a kada su ga pokušali uhititi, nogom je udario policijsku službenicu u predjelu stomaka.

U tom trenutku do njih je došao osumnjičeni Roso, koji je odgurnuo policijsku službenicu i zaprijetio im da će ga se "sjetiti i da će ih sve postrojiti u stanici“.

Dok se nalazio u prostoriji za zadržavanje, Tomas je udarcima oštetio vrata, a policajcima je prijetio da će ih "sve zaklati, pobiti njih, kao i njihovu djecu".

U ovom incidentu, kako su kazali medijima iz Tužiteljstva ŽZH-a, dvoje policijskih službenika je zadobilo tjelesne ozljede. Tužiteljstvo je najavilo žalbu na ovu odluku Suda.

 

 

 

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Ulizice - najgori ljudi na svijetu

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna