Pravaši optužuju Čovića da je otjerao 100 tisuća Hrvata iz BiH, a da na to šuti akademski krug

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović rastjerao je preko 100.000 Hrvata iz Bosne i Hercegovine i ukoliko ostane još četiri godine na vlasti, rastjerat će još sto tisuća Hrvata. Zbog toga upozoravamo sve političke stranke, posebice one hrvatske oporbene stranke da prihvate činjenice i trenutačne izazove te pokažu hrabrost i jedinstvo kako bi preuzeli odgovornost za hrvatski narod u BiH koji je pred izumiranjem u smislu konstitutivnosti i pada ispod 10 posto populacije, što je po međunarodnim kriterijima status nacionalne manjine, reagirali su iz HSP-a.Kako se navodi u njihovoj reakciji, Hrvatska stranka prava (HSP) iz izjava predsjednika Čovića, na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru pred rektorom i prorektorima te političkim dužnosnicima HDZ BiH, jer jedini su oni bili pozvani na ovu tribinu „Hrvati BiH – demokratska stvarnost“, vidi jedno priznanje i traženje alibija za pogrešnu politiku koju su vodili u posljednje četiri godine, te moli potporu za novi mandat.

"Kažemo moli, jer su bili predstavnici Franjevačke provincije i Biskupijske dijeceze, uz ostali stranački kadar i studente kao slučajne prolaznike. Kažemo slučajne prolaznike, jer studenti i mladi zbilja ni na koji način nisu sudjelovali u kreiranju politike egzistencijalnog iseljavanja Hrvata, nego za svoj privatni novac studiraju na javnom fakultetu, koji im ispire mozak kako su, "eto, neki tamo drugi "i da oni trebaju glasati za HDZ BiH jer je to dobro za Hrvate u BiH.

HSP i sve druge oporbene hrvatske stranke i udruge, nevladine organizacije i dobronamjerni građani, moraju zaustaviti ovu pogubnu politiku daljnjeg iseljavanja Hrvata jer ukoliko Čović pobjedi Hrvata će biti 200.000 manje  za sljedeće četiri godine i tada će postati nacionalna manjina. Trenutačno su Hrvati majorizirani i prijeti im asimilacija kao konstitutivan narod, a možete misliti kako će biti kada postanemo nacionalna manjina", upozoravaju iz HSP-a.

Ističu da je "HDZ BiH podijelio Hrvate na podobne, one koji imaju partijsku knjižicu i koji imaju sve blagodati od vrtića i osnovne škole, do srednje i fakulteta te zaposlenja u Elektroprivredu HZ H-B, Hrvatske telekomunikacije Mostar, Aluminij Mostar, itd., dok oni drugi ne mogu raditi osim na trafikama i piljarama. To će se morati zaustaviti i promjena mora doći odozdo iz naroda na izborima i od onih obespravljenih, a ne odozgo gdje su elita i uspavani ali i uhljebljeni pojedinci i njihova rodbina".       

"Ne čudi nas šutnja akademskog kruga i profesora, jer svi se nadaju da će preko stranke zaposliti nevjeste ili sinove u javne  institucije, svjesni da HDZ BiH ima vlast od mjesne zajednice do države. Ne čudi nas nepostojanje kritičnih medija kao jamca demokracije, jer su svi na proračunskim jaslama ili su ugašeni kao Hercegovačka televizija. Ne čude nas sportski klubovi jer su i oni na donacijama. Ne čude nas škole i zdravstvene ustanove  te javne institucije grada, županije i Federacije BiH, jer su na proračunima. Ne čudi nas tih nekoliko stotina obitelji i stranački dužnosnika koji su zaposjeli javna poduzeća i zapošljavaju po osobnim i stranačkim kriterijima. Iskreno nas čude neki crkveni velikodostojnici koji sjede u prvim redovima i aplaudiraju na odlazak mladih obitelji iz Hercegovine, Središnje Bosne i Posavine u zapadnoeuropske zemlje. Vjerujemo da će i njih jednom netko pitati, ako ne na ovom onda na onom svijetu, gdje im je povjereno stado i kako su zatajili ili radili pastvu", zaključuju u HSP-u.
/Republikainfo.com/

     

Komentari:

No comment.

Grožđe na vrbi

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna