HR predsjednica predstavila demografske mjere: kresanje poreza, povećanje neto plaće, useljavanje...

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović danas je predstavila svoje najavljene demografske mjere, objašnjavajući kako je plan pisala sa savjetnicima. “Prvenstveno mi je namjera ovim prijedlogom potaknuti javnu raspravu u koju moraju biti uključene sve pore našeg društva. Ovo je, dakle, prijedlog za daljnju raspravu pa će se sukladno tome i nadopunjavati”, kazala je.Čini se važnim naglasiti kako predsjedničin plan demografiju ne predstavlja kao socijalnu nego kao razvojnu kategoriju. Govorila je, nadalje, o stvarima koje bi zbilja mogle imati učinak. Na primjer kresanje poreza, povećavanje neto plaća ili useljavanje novih ljudi.

Ponovno govorila o nepotizmu i klijentelizmu

“Nije problem što građani odlaze u druge države radi vlastitog obrazovanja i napredovanja, problem je u tome što ne stvaramo uvjete za njihov povratak”, rekla je.

Jedan od najvećih problema, smatra, naša je društvena klima koju karakteriziraju ideološke podjele i malodušje te rastuće nepovjerenje u političke elite. “Sveprisutni nepotizam i klijentelizam, uvjerenje da je dobra veza i pripadnost stranci temelj za uspjeh, a ne školovanje”.

Predsjednica je u svom izlaganju izrekla niz kritika na račun državnih službi. Prozvala je da neke od njih djeluju kao dio represivnog aparata, dok istodobno nisu u stanju suzbiti sivu ekonomiju.

Mjere je podijelila u nekoliko dijelova

Svoje mjere je podijelila u nekoliko dijelova, prve su gospodarske. Uglavnom se odnose na bolje uvjete rada i porezni sustav koji će biti pogodan za domaće i strane tvrtke. “Porezna reforma je ključ svega i glavni cilj je smanjiti trošak rada poslodavaca i povećati neto plaće radnika. Reforma javne uprave je nužna i javna uprava mora biti učinkovitija, a ne represivni aparat”, kazala je.

“Treba postići izvoz više dodane vrijednosti”, rekla je i dodala kako treba uskladiti obrazovni sustav s modernim procesima kao što su digitalizacija i robotizacija. “Promjena strukture gospodarstva, tu je ključno usklađivanje obrazovnog sustava s potrebama gospodarstva”.

Predsjednica je govorila i o blokiranim građanima. “Sve dosadašnje izmjene Ovršnog zakona nisu dali rezultate stoga predlažem drastičan zaokret za rješavanje ovog pitanja. Prvo treba izbaciti posrednike i vratiti da sud odlučuje o ovršnim postupcima. Država mora povećati efikasnost sudova”, kazala je. Predsjednica se zalaže i za uvođenje instituta apsolutne zastare i izmjenu Zakona o stečaju potrošača.

Predlaže univerzalni dječji doplatak

Drugi dio o kojem je govorila su obiteljske mjere. “Tu spadaju razne naknade, porodiljne, jednokratne”, kazala je. “Postoji očita potreba za poticanjem veće stope fertiliteta. Naknade koje postoje imaju obilježja socijalnih davanja, a to pripada razvojnoj politici”, kazala je Grabar Kitarović.

“Moramo uvesti univerzalan dječji doplatak koji će biti u funkciji rasta nataliteta. Mnogi će na ti reći; koliko to košta? Na to mogu odgovoriti protupitanjem: “Koliko košta budućnost?” U ovu skupinu spadaju mjere financijske potpore, usluge skrbi o djeci i vrijeme predviđeno za obiteljske dopuste i slobodne dane koje građani drže visoko na listi prioriteta.

Mjere useljavanja radne snage

Treća grupa mjera su mjere useljavanja. “Hrvatska je već sada suočena s manjkom radne snage”, kazala je i predložila osnaživanje Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH. “Osim protokolarne funkcije, trebalo bi im dati stvarne ovlasti”, kazala je. Trebamo programe razmjene srednjoškolaca, online programe učenja jezika i aktivnu promociju kroz izabrana diplomatsko-konzularna predstavništva, kazala je. “U države u kojima postoji veliko iseljeništvo moramo slati ljude koji će raditi s njima za Hrvatsku u gospodarskom smislu”, kaže predsjednica.

Predlaže i ciljano useljavanje u skladu s potrebama rada. “Prije svega se to odnosi na popunjavanje onih deficitarnih zanimanja i poslova kako bismo omogućili hrvatskom gospodarstvu da može normalno funkcionirati”, poručila je.

Ni s jednom Vladom nije uspjela uspostaviti suradnju

U završnom dijelu je rekla da je kao predsjednica imala odgovornost predložiti ovakve mjere te pozvala sve institucije javnog društva, i Vladu, da zajedno dođu do rješenja za demografske mjere.

“Nažalost ni s jednom od tri vlade nisam uspjela uspostavi suradnju u rješavanju krucijalnih problema”, poručila je još.


(Izvor: Telegram.hr)

Komentari:

No comment.

Ulizice - najgori ljudi na svijetu

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna