Završena 17. Premijer liga u šahu, šahistima Napretka brončana medalja

Od 2. do 10. lipnja održavala se na olimpijskoj planini Jahorini, u hotelu Bistrica, 17. Premijer liga Bosne i Hercegovine u šahu

 

Organizatori ovogodišnjeg takmičenja bili su Šahovska unija Bosne i Hercegovine i Šahovski savez Republike Srpske. Šahisti Šahovskog kluba Napredak Sarajevo odigrali su odličan turnir i nijanse su odlučivale o ukupnom pobjedniku. U ukupnom poretku Napredak sa 15 meč bodova dijeli prvo mjesto zajedno sa ekipama Bosne i Busovače, ali je po dodatnim kriterijima takmičenje završio na trećem mjestu.

Kao i prošle godine prvo mjesto osvojila je ekipa Šahovskog kluba Bosna iz Sarajeva i tako obranila šampionsku titulu. Napretkovi šahisti završili su svoj nastup sa 7 pobjeda, jednim remijem te jednim porazom, što je potpuno isti omjer pobjeda, remija i poraza kakav su imali ŠK Bosna i ŠK Hrasno Busovača, ali je o konačnom pobjedniku odlučila ‘’gol razlika’’.

Po općoj ocjeni šahovskih stručnjaka ovogodišnja Premijer liga bila je najjača do sada. Tu ocjenu potvrđuje već spomenuta činjenica da su tri prvoplasirane ekipe imale jednak omjer pobjeda, poraza i neodlučenih rezultata, a od deset ekipa koje su sudjelovale čak četiri su se ravnopravno borile za titulu do samoga kraja.

Na ovogodišnjoj Premijer ligi šahisti Napretka nastupili su u svom sad već standardnom sastavu: Alojzije Janković, Denis Kadrović, Dragan Kosić, Emir Dizdarević, Rijad Burović, Ismet Burović i Željko Galić. Na posljednja tri državna prvenstva ŠK Napredak je redovito osvajao medalje, dvije brončane i jednu srebrenu.


Napredak je uvijek bio inkluzivan


Sportsko društvo Napredak dio je obitelji HKD Napretka i vrlo važan i značajan segment ukupne bogate Napretkove aktivnosti. O značaju sporta kako u zdravstvenom tako i mentalnom smislu dovoljno se zna i ne treba trošiti riječi. Nije nikako slučajno što se Napredak trudio i razvio rečeni sportski segment, pa tako i šah. U okviru bogatih sportskih aktivnosti unutar Napretka šah je jedan od razvijenijih segmenata.

Napretkovi šahovski klubovi već do sada učinili su mnogo za ugled HKD Napredak i oni su integralni dio velike Napretkove obitelji. Ova vrsta sportske i društveno-kulturne aktivnosti od iznimne je važnosti za okupljanje Napretkovih članova, kao i svih zainteresiranih za sport i kulturu. Sve Napretkove sportske sekcije, kao i ukupna Napretkova organizacija, pa tako i šahovski klubovi, otvoreni su svima i u njma se takmiče i rekreiraju građani svih nacionalnosti i opredjeljenja - Napredak je uvijek bio inkluzivan. Tako je i sada, a tako će biti i ubuduće. Ovo društvo uvijek je okupljalo i okuplja.


Svi rezultati Napretkovih šahista


U 1. kolu ovogodišnje Premijer lige šahisti Napretka bili su bolji od ŠK Sloboda, nadigravši ekipu iz Tuzle rezultatom 4:2. U 2. kolu Napredak je, također rezultatom 4:2, bio bolji od ekipe Šamca. U 3. kolu Napredak se sastao s ekipom ŠK Bratunac i pobijedio rezultatom 4,5:1,5. U 4. kolu Napredak je bio bolji od ekipe Širokog Brijega, rezultat je bio 4,5:1,5.
Peto kolo donijelo je susret sa ŠK Bjelašnica Pazarić, a Napredak je pobijedio rezultatom 3,5:2,5. Prvi poraz šahisti Napretka doživjeli su u 6. kolu, bolja je bila ekipa Busovače sa 4:2.


U 7. kolu Napredak je igrao derbi protiv favorizirane Bosne koja je u do tada odigranih šest mečeva ostvarila isto toliko pobjeda. Šahisti Napretka prekinuli su pobjednički niz Bosne i meč je završen neodlučenim rezultatom 3:3.


U 8. kolu Napredak je s uvjerljivih 5:1 savladao ekipu Šahovskog kluba Mladost iz Gacka. U posljednjem 9. Kolu Napretkovi šahisti bili su bolji od zeničkog Čelika rezultatom 4:2 i tako zaključili uspješan nastup na ovogodišnjoj Premijer ligi.

Komentari:

No comment.

Ulizice - najgori ljudi na svijetu

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna