KAO I U BiH Učiteljima prijeti gubitak posla: Za samo jednu godinu škola u Petrinji zbog iseljavanja izgubila skoro cijeli razred

Manjak djece stvara višak učitelja. Da će upravo postati tehnološki višak ovih dana strahuju mnogi učitelji. Među 139 tisuća nezaposlenih svoju priliku traži 2.062 učitelja i nastavnika.

 

Krajem travnja na Zavodu za zapošljavanje posao je tražilo 1.570 strukovnih nastavnika, 226 nastavnika u srednjim školama, 220 učitelja osnovnih škola te 46 sveučilišnih i visokoškolskih nastavnika. Svima njima moglo bi se pridružiti između 200 i 300 učitelja koji ovih dana strahuju zbog gubitka posla.

Iz godine u godinu sve je manje djece u školskim klupama. Manje ih se rađa, sve ih više s obiteljima odlazi u inozemstvo. Zbog toga mnogi učitelji postaju tehnološki višak, osobito u manjim sredinama.

 Gotovo cijeli jedan razred u godini dana - toliko je djece izgubila jedna osnovna škola u Petrinji zbog iseljavanja obitelji.

''Odlaze nam učenici, neki su najavili odlazak, neki su otišli tijekom proljetnih praznika. SItuacija nije još uvijek toliko alarmantna, ali će biti za godinu-dvije", ističe Ankica Krnjajić Magdić, ravnateljica Osnovne škole Mate Lovraka u Petrinji.

A manjak djece, znači i višak učitelja. ''Ukoliko se ne promijeni Pravilnik o broju učenika u redovnom i kombiniranom razrednom odjelu dio učitelja sigurno će biti proglašeno tehnološkim viškom bilo da se radi u potpunosti ili u dijelu satnice", kazala nam je ravnateljica.

Da će upravo postati tehnološki višak ovih dana strahuju mnogi učitelji. ''Mi u Preporodu polazimo od toga da je učitelj koji radi 10, 20 ili 30 godina - da je on naprosto nacionalni resurs i da moramo tako o njemu razmišljati. Učitelj se ne postaje preko noći i zato moramo sve činiti s jedne strane da sačuvamo tog učitelja", naglašava Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod.

Zato i u Sindikatu predlažu da se hitno promijeni način rada u kombiniranoj nastavi. ''Da kombinacija obuhvaća samo učenike 1. i 2. razreda odnosno 3. i 4. razreda. Već time bismo nekoliko desetaka ili stotinu možda više sačuvali već ove godine", tvrdi Stipić.

Koliko je točno učitelja višak, u Ministarstvu još ne znaju. No, poručuju da se uz zbrinjavanje putem tehnoloških viškova i manjkova, problem može riješiti prekvalifikacijama u struke kojih nedostaje.

"Tražimo nekoliko desetaka informatičara, zatim nastqavnika u STEM području,  matematika, fizika, u jednom dijelu kemija. Još su tu strani jezici pogotovo engleski jezik", izjavila je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Jer ako ovdje ne pronađu posao - mnogi će biti prisiljeni na odlazak u inozemstvo, baš kao što su otišla i mnoga djeca.


(Izvor: RTL.hr)

Komentari:

No comment.

Ulizice - najgori ljudi na svijetu

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna