Obilježava se 150 godina rođenja Alekse Šantića

Pod organizacijom mostarskog Srpskog  kulturnog  i prosvjetnog  društva 'Prosvjeta' u subotu je održana svečana akademija povodom  slave Saborne crkve u Mostaru ali 150 godina od rođenja Alekse Šantića.Mostarski paroh i predsjednik Srpskog kulturno prosvjetnog društva 'Prosvjeta' Mostara Radivoje Krulj ovom prilikom je istaknuo kakao je Aleksa Šantić bio kao prorok te da nije slučajno da je slava Saborne crkve ove godine upravo na njegov 150 rođendan.

„On je tako suvremen i tako nov, aktualan i poučan. Mi imamo puno toga od njega naučiti: da cijenimo sebe, da volimo susjede kao svoju braćui tako živimo u Mostaru i svjedočimo Aleksu Šantića“, kazao je Krulj.

Govoreći pred prisutnima u Sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru o liku i djelu velikog mostarskog pjesnika, počasni predsjednik Matice hrvatske Mostar, akademik Josip Muselimović istaknuo da je "prije 150 godina grad na Neretvi obasjalo sunce, jer se tada rodio veliki pjesnik Aleksa Šantić".

"I sve do danas se po saborskim klupama u parlamentima izgovaraju riječi 'ostajte ovdje'. Pjesnik Šantić pjevao je svom ali i našem vremenu i zato mi koji danas jesmo dužni smo slaviti pjesnike kao što je Aleksa Šantić“,  kaže Muselimović. U svo kratkom govoru Muselimović se osvrnuo i na nedavnu odluku o premještaju vladike Grigorija na dužnost u Njemačku.
"Mostar vas treba i vi trebate Mostaru", poručio je Muselimović.

Publicist i novinar Šemsudin Zlatko Serdarević također smatra da je upravo Šantić više nego ikada potreban Mostaru i BiH.

"Kad se približava Mostaru prva pomisao je Šantić jer je on simbol zajedništva, on je mirio ove narode i povezivao, svaki njegov gest i djelovanje je bilo usmjereno prema čovjeku bez obzira na sve razlike koje su bile", kazao je između ostalog Serdarević zaključujući da Šantićev život i djela trebaju biti ispiracija.

Potpredsjednica mostarske 'Prosvjete' Sanja Bjelica-Šagovnović u izlaganju je naglasila je da je "Šantić udario temelje srpske kulture u Mostaru zajedno sa Dučićem, Šolom, braćom Čorović i Radulović te da Prosvjeta na tim temeljima čuva identitet i srpsku kulturu u Mostaru".

"Presretna sam jer večeras sa svim narodima i sve tri vjere slavimo Šantića i zajedničke vrijednosti koje su ovaj grad oduvijek krasile. Šantić je na najljepši mogući način opjevao svoj Mostar i kažu na na svijetu ne postoji pjesnik koji se tako srodio s gradom, niti grad koji se više srodio s pjesnikom, kao Šantić s Mostaromi Mostar sa Šantićem. I tri ljubavi Alekse Šantića bile su iz tri naroda. Kada je jedna od njih rekla da će promijeniti vjeru zbog ljubavi on je rekao 'Nećeš prmijeniti vjeru. Mi ćemo promijeniti Mostar'. Naša Prosvjeta želi da svi zajedno u ovom gradu mijenjamo Mostar i vratimo mu vrijednosti po kojima je nekada bio poznat", kazala je ona.

Podsjetila je da se po Aleksi Šantiću danas u Mostaru zove trećina ulice dok njen ostatak nosi ime ustaškog ideologa Mile Budaka ali i da gimnazija više ne nosi njegovo ime.

Poručila je da će 'Prosvjeta' čim se konstituira Gradsko vijeće Mostara pokrenuti inicijativu da se Gimnaziji vrati Šantićevo ime kao i da se vrati Šantićeva ulica u Mostaru.


/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Ulizice - najgori ljudi na svijetu

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna