U HSP-u kažu da Inzko treba nametnuti izbore za Mostar, a objašnjavaju i zašto

Hrvatska stranka prava (HSP) pozvala je visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka i OHR da nametne lokalne izbore za Grad Mostar zajedno sa predstojećim općim listopadskim izborima. Kako navode, razlog je višestruk, a posebice u tome što Grad Mostar evidentno propada u smislu javnih poslova i servisa građana, dok se bogate samo uske interesne skupine i političke elite oko HDZ i SDA."Neodržavanje izbora u Gradu Mostaru se izravno pogoduje Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) BiH i Stranci demokratske akcije (SDA), a OHR svojim nečinjenjem je pristran i izravno nanosi štetu oporbenim strankama te krši osnovno demokratsko načelo „birati i biti biran“. HSP je još 10.7. 2017. godine u otvorenom pismu Valentinu Inzku predlagao da se zaustavi financiranje ovih dviju stranka, SDA i HDZ BiH, dok se ne usvoji Izborni zakon za Grad Mostar. Razlog je više nego li očit, jer te dvije stanke ujedno i najveći kočničari održavanja izbora i iskorištavanja postojećeg stanja, u kojem su podijelili Proračun Grada Mostara između sebe na način nemiješanja u međusobno trošenje i izvršenje Proračuna ali i revizije potrošnje javnih sredstava", navodi se u priopćenju za javnost HSP-a.

Oni ističu kako je "javna tajna da na 'lijevoj' obali sve poslove vodi Haso Pekušić i njegova građevinska firma, a na „desnoj“ opet nekoliko tvrtki bliskih HDZ-u".

"S tim da u tim poslovima deblji kraj izvlači SDA i 'istočni' Mostar, jer rade projekte od kojih uvijek ostane nešto asfalta da se uredi neki od putova od Zalika do Blagaja i Podveležja, te ostane nešto betona i elemenata za izgradnju drugih sadržaja u gotovo svakom selu, mejtefa ili džamije, škole ili dvorane, sportskog terena ili ceste. S druge strane elita oko HDZ i predsjednika Dragana Čovića, uglavnom grade zgrade i stanove koje više nema tko kupovati jer mladi odlaze, a postojeći ljudi su kreditno nesposobni i nesolventni. Grade apartmane i hotele po Dalmaciji, a uništavaju radna mjesta u Mostaru kao što su uništili Žitopromet, Hercegovačku televiziju, Šume Herceg-Bosne, i brojne druge gospodarske subjekte kao što su Soko, Hercegovina osiguranje, Vranica, itd. Po posljednjim događanjima i štrajkovima, kako u zdravstvu tako i školstvu te rasula u policiji, koja bi odavno štrajkala ali ne može zbog sigurnosnih propisa, ostali su samo nezaposleni i studenti te potplaćeni radnici u građevini i trgovini. Javna poduzeća su u stalnom propadanju, grad je sve prljaviji a građevinskih dozvola i renti nikada više (od rente za Mepas se moglo napraviti pola Gradske športske dvorane), javne bolnice i domovi zdravlja sve jadniji a privatne klinike sve raskošnije, javne škole i kultura te galerije u rustikalnom izdanju, a privatne zbirke sve pompoznije", ističe se u priopćenju HSP-a.

U ovoj stranci pojašnjavaju da visoki predstavnik u BiH, temeljem ovlasti koje ima po članu V Aneksa 10 (Sporazuma o civilnoj provedbi Mirovnog ugovora) Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, a to daje i stav XI. 2 Zaključak Konferencije za provedbu mira održane u Bonu 9. i 10. 12. 1997. godine, koje je dalo Vijeće za provedbu mira, da se upotrijebi autoritet sukladno Mirovnom ugovoru i demokratskim potrebama civilnog društva.

"Ne provođenje izbora u Gradu Mostaru i nepostojanje legalne i legitimne vlasti je čisto kršenja Mirovnog sporazuma i potreba korištenja Bonskih  ovlasti. Gradonačelnik Ljubo Bešlić nema nikakav legalitet niti legimitet, odnosno ima onoliko koliko ima i Gradsko vijeće Grada Mostara koje ga je izabralo i koje je godinama raspušteno. Uzmimo slučaj da se Bešliću nešto  dogodi, tko bi preoteo pečat i tko bi potpisivao milijunske isplate kao što je nedavno isplaćeno za kolektore u Mostaru koji nikada nisu završeni pa se cijelim slučajem bavi SIPA, tko bi potpisivao plaće i druge obveze,… zar cijeli život u Gradu i svi građani trebaju biti taoci jednog čovjeka ili jedne uske grupacije stranačkih tajkuna. To je izravna ugroza civilnog društva i uzurpacija javnih ovlasti, što bi morao presjeći upravo Valentin Inzko i OHR", zaključuje se u HSP-ovom riopćenju koje potpisuje predsjednik te stranke Nikola Raguž.                      
                                                                                            

 

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Ratovanje tuđom djecom

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna