BOLJE IŠTA... Povećanje najniže mirovine za 3,1 posto

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, donijela Odluku o povećanju iznosa najniže mirovine za 3,1 posto, počevši od obračuna penzija za svibanj 2018. godine. Za realizaciju ove odluke zadužen je Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje.Ovu odluku Vlada je donijela nakon što se upoznala sa informacijom o financijskom stanju u Federalnom zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje od 23.5.2018. godine.

Kako je navedeno, financjsko stanje u ovom zavodu je zadovoljavajuće. Naime, isplate mirovina su redovne i uz sve manji iznos korištenih kreditnih sredstava. Ujedno, akumulirani deficit u prva četiri mjeseca 2018. godine smanjen je za dodatnih 25 milijuna maraka u odnosu na kraj 2017. godine.

I pored povećanja mirovina u ožujku i travnju ove godine, te po tom temelju povećanih troškova njihove isplate, ostvareni su pozitivni rezultati poslovanja.

Na povoljnu financjsku situaciju u FZ PIO/MIO svakako je najznačajniji utjecaj imalo povećanje prihoda od doprinosa za prva četiri mjeseca 2018. godine za 43 milijuna KM ili za 7,6 posto u odnosu na plan.

U skladu s članom 81. Zakona PIO/MIO, postoji mogućnost za izvanredno usklađivanje najnižih mirovina, najviše do stope rasta realnog bruto domaćeg proizvoda. Na osnovu priopćenja Federalnog zavoda za statistiku od 30.3.2018. godine, procjena rasta realnog BDP-a za 2017. godinu iznosi 3,1 posto.

Financijski efekti u slučaju izvanrednog usklađivanja najnižih mirovina za 3,1 posto će iznositi 14.870.856 KM u 2018. godini, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.
(Izvor: Fena)

Komentari:

No comment.

Ulizice - najgori ljudi na svijetu

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna