'TRLA BABA LAN' Sastanak domaćih političara i Veneceijanske komisije naša 'normala' - pomaka nema

Tijekom sastanka političke stranke su uglavnom ostale pri svojim ranijim stavovima dok Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) ima "najtvrđi stav". U ime HDZ-a BiH na sastanku je sudjelovala Borjana Krišto, zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i zamjenica predsjednika HDZ-a i Josip Merdžo, glavni tajnik HNS-a. Oni nisu željeli komentirati današnji sastanak.Kako izvješćuje FENA, na prvom sastanku predstavnika političkih stranaka u BiH s članovima Venecijanske komisije u utorak u Sarajevu, na kojem je razgovarano o izmjenama u izbornom zakonodavstvu, osim iznošenja stavova i mišljenja predstavnika bh. političkih stranaka, koji su uglavnom ostali nepromijenjeni, nije bilo nikakvih konkretnih dogovora. Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović obratio se novinarima nakon sastanka te kazao da će Venecijanska komisija samo dati savjete i mišljenje o tome što je najbolje kada su u pitanju europski standardi i prakse.

"Oni neće nametati rješenja niti će vršiti pritisak. Njihova uloga je pomoći nama u BiH kako bi došli do domaćeg rješenja koje će biti u skladu s europskim standardima", dodao je.

Član Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zoran Mikulić kazao je da su članovi Venecijanske komisije saslušali mišljenja i obrazloženja prijedloga zakonskih rješenja bh. političkih predstavnika o načinu na koji se može izaći iz "izborne krize", ali da nisu formirali nikakav stav niti mišljenje.

"To nije njihova primarna zadaća niti će oni davati bilo kakve instrukcije. Već su dali svoje mišljenje u pogledu zakonodavstva Federacije BiH i BiH, odnosno mišljenje koje su prethodno dali u stavu koji je sastavni dio odluke Ustavnog suda u slučaju 'Ljubić'," pojasnio je.

Mikulić je napomenuo da članovi Venecijanske komisije očekuju od predstavnika političkih stranaka u BiH da sami postignu neki konsenzus, pa da na osnovu toga dođu do zakonskog prijedloga na koji bi Venecijanska komisija potom dala svoje mišljenje.

"Nadam se da će Venecijanska komisija nakon razgovora koji slijede tijekom sljedeća dva dana dati svoj stav u vezi s postojećim prijedlozima koji se nalaze u zakonodavnoj proceduri", rekao je, uz napomenu da je prvenstveno mislio na prijedlog Demokratske fronte (DF) i SDP-a koji su davno uputili u Parlament FBiH, a koji još nije doživio svoj  "parlamentarni epilog zbog opstruiranja SDA i HDZ-a".

Mikulić smatra da je spomenuti prijedlog najbolji te da je u potpunosti usuglašen s Ustavom BiH, Ustavom FBiH, Izbornim zakonom BiH te stavovima izraženim u odluci po prizivu u slučaju Ljubić, kao i sa stavom Venecijanske komisije u istom kontekstu.

Naglasio je da su tijekom današnjeg sastanka političke stranke uglavnom ostale pri svojim ranijim stavovima, a da Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) ima "najtvrđi stav".

"HDZ pokušava iskoristiti Dom naroda za blokiranje svih daljnjih procesa te omogućiti svoje vječito sudjelovanje u vlasti, odnosno svojim teorijama diskriminacije, prvenstveno izaslanika iz reda vlastitog naroda, pa potom i izaslanika iz ostalih naroda, kako bi onemogućili bilo koga drugog da ikada više može sudjelovati u formiranju vlasti", kazao je član Predsjedništva SDP-a.

Iz Ureda Vijeća Europe u Sarajevu u ponedjeljak je priopćeno da će, kao što su dogovorile političke stranke u FBiH, u kontekstu napora EU i SAD-a za olakšanje procesa u pogledu izborne reforme i nakon formalnog zahtjeva upućenog od EU, Venecijanska komisija nazočiti nizu sastanaka s relevantnim sudionicima izbora. Inače, za srijedu je planiran njihov razgovor s Irenom Hadžiabdić, predsjednicom Središnjeg izbornog povjerenstva, političkim strankama iz RS-a, kao i s političkim strankama s hrvatskim predznakom i strankama sa sjedištem u Sarajevu.

Dan poslije, u četvrtak, uslijedit će još jedan zajednički sastanak članova Venecijanske komisije s predstavnicima svih političkih stranaka. Predviđen je i razgovor sa Zvonkom Mijanom, tajnikom Ustavnog suda BiH. Bit će upriličen i susret s Kolegijom Parlamentarne skupštine BiH.


(Izvor: FENA)

Komentari:

No comment.

Ulizice - najgori ljudi na svijetu

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna