Večeras počinje Stolačka tarča

Prvi srednjovjekovni sajam u BiH Stolačka tarča, koji se već četvrtu godinu zaredom održava na starom gradu Vidoški u Stocu, počinje danas u 17 sati. Ovogodišnju Stolačku tarču otvorit će premijer Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg.U sklopu dvodnevne manifestacije održat će se radionice streličarstva, mačevanja, izrade keramike, kao i različite srednjovjekovne igre za najmlađe. Drugoga dana manifestacije, u subotu, 19. svibnja , održat će se škola jahanja, a oba dana manifestacije uprizorit će se dvije bitke, odnosno srednjovjekovna borba vitezova. Tako će se u petak uprizoriti "Bitka za Hercegov grad", a u subotu "Bitka dvije kule".

Posjetitelji će imati priliku kušati srednjovjekovnu hranu i piće, pogledati srednjovjekovno posuđe, oruđe i oružje, okušati se u disciplinama mačevanja i streličarstva. Moći će pogledati plesove, prikaze borbi, te poslušati predavanja o srednjovjekovnim spravama za mučenje i bolnicama toga doba.

Dosadašnjih godina Stolačka tarča privukla je veliki broj domaćih i inozemnih gostiju, a domaćini očekuju kako će ove godine ta brojka biti i veća. "Na ovogodišnjoj manifestaciji očekujemo oko pet i pol tisuća posjetitelja iz BiH, Crne Gore i Hrvatske te brojne turiste koji će boraviti ovih dana u Hercegovini", kazao je u izjavi za Fenu direktor JU Radimlja Ante Vujinović.

Što se tiče značaja manifestacije za Stolac, Vujinović navodi kako Stolačka tarča, s obzirom na to da je jedina manifestacija takve vrste u BiH, ima veliki značaj u brendiranju Stoca kao turističke destinacije i veliki je poticaj za razvoj turizma u tom hercegovačkom gradiću.

Inače, tarča je naziv za jednu vrstu štita, obično kvadratnoga ili pravokutnoga oblika, koji se javlja u Europi već od XIII. stoljeća. Njime se koriste kopljanici u jurišu, a poslije se, u ponešto izmijenjenu obliku, njime služe na turnirima.

Ti štitovi, vrlo često u kombinaciji s mačem, jedan su od najčešćih motiva ornamentike stećaka s područja Hercegovine, pa se tako nalaze i na više stećaka stolačkih nekropola, piše Fena.

 

 

Pogledajte i program Tarče:

 

Petak(18. svibnja):

16,00 - mimohod

16,30 - otvorenje Stolačke tarče

17,00 - nastup mađarskog ansambla Holloenek hungarica

17:30 - plesna skupina Kontea

17:45 - Radionica keramike

18:15 - Radionica mačevanja

18:45 - Nastup slovačke povijesne postrojbe Ursus

19:00 - nastupi viteških skupina

19:30 - Bitka za hercegov grad

20:30 - Vatreni show

21:00 - Nastup dj-a


Subota(19. svibnja):

17:00 - početak programa

17:15 - Plesna skupina Kontea

17:30 - Radionica keramike

17:45 - Radionica streličarstva

18:00 - Nastupi viteških skupina

18:30 - Nastup mađarskog ansambla Holloenek hungarica

18:45 - Povijesna postrojba Ursus

19:00 - plesna skupina Kontea

19:15 - radionica mačevanja

19:30 - Bitka dvije kule

20:00 - Vatreni show

21:00 - Nastup dj-a

Komentari:

No comment.

Ulizice - najgori ljudi na svijetu

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna