U Mostaru predstavljeno troknjižje o generalu Praljku

Troknjižje Miroslava Međimorca i akademika Josipa Pečarića 'General Praljak” predstavljeno je četvrtak večer u Hrvatskom kulturnom društvu 'Napredak' Mostar.Organizatori promocije bili su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Hrvatsko kulturno društvo 'Napredak' u Mostaru , a predstavljene su tri knjige: 1. General Praljak, „Suci, general Praljak nije ratni zločinac….“ Zagreb, 2017.,  2. General Praljak, U obrani hrvatskog naroda, Zagreb, 2018. i 3. General Praljak, S prijezirom odbacujem vašu presudu, Zagreb, 2018.

O knjizi su govorili sami autori, akademik Josip Pečarić i dr. Miroslav Međimorec kao i predsjednik HKD Napredak Mostar i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik, fra Andrija Nikić, dok je voditeljica programa bila književnica Anita Martinac. U glazbenom dijelu sudjelovale su članice HKD Sv. Ante iz Cima.

Najavljujući promociju, fra Andrija Nikić kazao je da, kada je doznao da je general Slobodan Praljak oporučno zaželio da sveta misa zadušnica bude u Hercegovačkoj crkvi u Zagrebu, odlučio primiti ga u članstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Mostaru.

 


"Zahvaljujem našim gostima jer su došli da prosvijetle, da ne budemo narod zaborava nego narod pamćenja", kazao je fra Andrija Nikić.

Dr. Miroslav Međimorec kazao da je haškom presudom Hrvatska osuđena za sudjelovanje u međunarodnom sukobu i agresiju, a njezino političko i vojno vodstvo i Hrvati iz BiH za zločinački pothvat. Prisjetivši se da je i sam bio vrlo dobar prijatelj sa generalom Praljkom, kazao je da on nije bio iznenađen prvostupanjskom, osuđujućom presudom nego neupućenosti i neznanjem o samom predmetu koje se, kako je kazao, ne može mjeriti ni sa studentima prve godine prava.
"To se posebno odnosi na mađarskog i švicarskog suca, dok je jedini upućen bio sudac Antonetti. Danas o svemu tome vlada šutnja, ali ne smijemo šutjeti u iznošenju i obrani istine od zaborava", kazao je Međimurec.

Akademik Pečarić istaknuo je zaovoljstvo jer predstavlja knjige o generalu Praljku u njegovoj rodnoj Hercegovini. "Glavna riječ koja se oko svega vrti je zaborav. Zaborav koji nam pokušavaju nametnuti i to ne samo na generala Praljka, nego i za velikog ratnog ministra Šuška, velikog domoljuba Zvonke Bušića... Praljak je napravio čin samožrtvovanja, odnosno, čin sebedarja i i taj termin sam prvi put čuo od dr. Marka Tokića i to volim uvijek ponoviti", kazao je između ostalog Pečarić.

Inače, predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, svojedobno je o prvom izdanju knjige napisala: "Doprinos generala Slobodana Praljka obrani Hrvatske i BiH od velikosrpske agresije te obrani opstojnosti hrvatskog naroda na njegovim povijesnim prostorima tijekom Domovinskog rata od velike je važnosti. Ovih dana, kada se nadamo pravednom sudskom pravorijeku i njegovu oslobađanju, kao i oslobađanju drugih hrvatskih uznika, ova knjiga izlazi kao doprinos istini o njemu i o tom povijesnom razdoblju borbi hrvatskog naroda za slobodu, istini koju je on nakon rata na mnoge načine ustrajno branio svojom riječju. Ujedno je ova knjiga svojevrsna zahvalnica za sve što je učinio za svoj narod".
/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Ulizice - najgori ljudi na svijetu

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna