Mile Puljić oslobođen krivice za zločin u Mostaru

Sud BiH oslobodio je Milu Puljića, nekadašnjeg zapovjednika Druge bojne druge pukovnije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optužbe da je počinio zločin protiv čovječnosti 1993. i 1994. godine na području Mostara, piše BIRN.Puljić je oslobođen krivnje da je dopustio podređenima da zatvorenike iz “Heliodroma” odvedu na prinudne radove na prvoj liniji fronta i u živi štit, te sudjeluju u prisilnim nestancima i premlaćivanjima zatočenih osoba.

Sudsko vijeće nije utvrdilo izvan razumne sumnje da je Puljić učinio djelo koje mu se stavlja na teret i da je postupao protivno međunarodnom pravu i ženevskim konvencijama. Puljić se teretio za širok i sustavan napad i da je kao zapovjednik Druge bojne, kao suizvršitelj, svjesno i voljno sudjelovao u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem proširenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

"Tužiteljstvo je bilo dužno da za svaku tvrdnju ponudi nesporne i nedvojbene dokaze. Po ocjeni Vijeća, udruženi zločinački poduhvat i suizvršiteljstvo po Kaznenom zakonu BiH se međusobno isključuju i njihova koegzistencija nije moguća", rekao je predsjedavajući sudac Darko Samardžić.

Nakon presude, Puljiću su ukinute mjere zabrane putovanja. On je oslobođen naknade troškova sudskog postupka, a oštećeni su upućeni na parnicu. Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.


(Izvor: BIRN)

Komentari:

No comment.

NEĆU ili NE ĆU?

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna