SIP će nove izbore raspisati za dva tjedna

Predsjednica Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Irena Hadžiabdić je danas u Sarajevu izjavila novinarima da će SiP raspisati opće izbore između 7. i 9. svibnja, odnosno, najvjerovatnije, 8. svibnja.Govoreći o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji je danas trebao biti razmatran na sjednici Doma naroda državnog parlamenta, a koji predviđa optičko skeniranje glasačkih listića, uvođenje video nadzora na glasačka mjesta i uzimanje otisaka prstiju, Hadžiabdić je kazala da je SIP BiH u svom mišljenju otvoreno rekao šta znači implementacija ovog prijedloga izmjena Izbornog zakona, koja se predlaže pet mjeseci i deset dana pred izbore.

Po njezinim riječima, to dovodi SIP BiH praktično „pred jedan nerealan zadatak koji bi mogao ugroziti provedbu izbora“.

- Radi se o tome da prijedlog sadrži, prije svega, niz vrlo nejasnih, nepreciznih i nedefiniranih odredbi koje praktično ne razumijemo. Nije nam jasno da li je zakonodavac stao na stranu upotrebe, na primjer, video nadzora koji je sustav, ili videokamere ili kamere koji su tehnički uređaji, jer se potpuno različita terminologija provlači kroz cijeli zakon - kazala je Hadžiabdić.

Ona dalje kaže da u jednom dijelu ima odredba da birački odbor 12 sati pred otvaranje biračkih mjesta dobija video kameru.

- Šta on treba da radi s tom video kamerom. Je li zakonodavac pretpostavio da će birački odbor instalirati kameru, pošto u drugom članu traži od biračkog odbora da provjeri ispravnost video nadzora i optičkih skenera. Da bismo imali potpunu sliku o tome šta to znači za izbornu administraciju na terenu, mi smo tražili mišljenje od svih općinskih izbornih komisija. Odgovorili su nam iz 128 općinskih, odnosno gradskih komisija - kazala je predsjednica SIP-a BiH.

Mislimo, dodala je, da je potpuno nerealno da u tako  kratkom roku izborna administracija iznese taj zadatak nepripremljena.

- Bar 50 povjerenstava je reklo da možda može iznijeti zadatak, ostali ne mogu. Internet, umjesto na pet tisuća i nešto biračkih mjesta imamo na svega 2.000. Znači, ako se očekuje biometrijska identifikacija, ako ona ide preko IDDEEA-e, s kojom bi trebalo uvezati sva biračka mjesta, što također nije jasno šta se želilo, to otežava i samu kompleksnu javnu nabavku. Jer vi ne znate šta nabavljate, je li to neki lokalni uređaj u koji će se imputirati podaci o svim biračima, što se sudara s privatnošću, ili očekujete da imate vezu između biračkog mjesta i IDDEEA-ine baze podataka o biračima za što nemate kablove - smatra Hadžiabdić.

Ona kaže da je procjena ovog zakonskog rješenja „nerealna, ona se navodno temelji na nekim preliminarnim izjavama ili informacijama iz SIP-a“.

- Mi smo zaključili da su te cijene kalkulirane isključivo za optičke skenere pod uvjetom da se koriste na biračkim mjestima samo glasački listići formata A4. Nije kalkulirana cijena za kamere ili za video nadzor, ni za biometirjsku tehniku. Tako da uopće ne znamo kako bismo taj zadatak iznijeli do kraja. Da je ovaj zakon usvojen, ušli bismo u jednu izbornu avanturu, a ne u tačno zakonom definiran proces provedbe izbora - smatra Hadžiabdić.

Upitana u vezi izmjena Izbornog zakona kada je riječ o Domu naroda FBiH, te priprema li SIP neko rješenje ukoliko ne dođe do dogovora, Hadžiabdić je kazala da ta vrsta pitanja koja se sad raspravlja van parlamenta i van interresorne radne grupe, uz pokroviteljstvo određenih veleposlanstava, je potpuno jedna politička aktivnost koja se svodi isključivo na implementaciju presude Ustavnog suda BiH.

Po njenim riječima, implementacija te presude nije u nadležnosti SIP-a.

Dodala je da postoje određene odredbe koje daju neku nadležnost SIP-u, ali „zbog svega što se dogodilo i ogromnog pritiska na SIP samo zbog nekog radnog materijala koji se proglasio prijedlogom, odlukom i gotovom odlukom, SIP ovo pitanje neće otvarati“.

- Mi ulazimo u izbore bez definiranih pravila. Danas ćemo pretposljednji set podzakonskih akata usvojiti, na još jednoj sjednici raspisati izbore i mi ulazimo u izbore i sada je sva odgovornost na političkim akterima - navela je Hadžiabdić.

(Izvor: Fena)


                                        

Komentari:

No comment.

Ulizice - najgori ljudi na svijetu

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna