Opet ništa od dogovora: Na jednoj strani svi, na drugoj HDZ BiH

Današnji sastanak u Sarajevu o izmjenama Izbornog zakona završen je bez dogovora, a novi sastanak zakazan za 3. svibnja. Sugovornici ne kriju razočaranost, a svi optužuju HDZ BiH zbog njihovih stavova. S druge strane, iz ove stranke nema komentara na sastanak kao i što se događalo te koji su argumenti bili "na pladnju". Nema optimizma.SDA, SDP, SBB i DF ne odustaju od principa, kako ističu, poštovanja Ustava i zakona, dok HDZ ne odustaje od svojih stavova. Sastanku nisu nazočili predsjednici SDP i SBB.

Potpredsjednik SDA Šefik Džaferović rekao je novinarima da je na sastanku vođena otvorena rasprava, da su svi rekli ono što su imali, ali da nikakvog približavanja stavova nema. Dodao je da predstavnici četiri stranke ne odustaju od onoga šta su ranije usaglasili, izječćuje FTV.

“Nismo stavove krojili da bismo s njima trgovali. Opredijeljeni smo poštovati Ustav Bosne i Hercegovine i odluke Europskog suda za ljudska prava”, rekao je Džaferović.

Kazao je da HDZ to ne prihvaća i da ne odustaje od svojih stavova.

Dodao je da predstavnici međunarodne zajednice nisu nikome ništa nudili, već su "samo bili dobri domaćini".

Potpredsjednik SDP-a Zukan Helez optužio je HDZ BiH da onim što želi ta stranka "izravno idu na podjelu BiH", te da SDP nikada to neće dozvoliti.

Domaćin sastanka bila je američka veleposlanica u BiH Maureen Cormack, a razgovorima je nazočio i šef Izaslanstva EU u BiH i specijalni predstavnik EU Lars-Gunnar Wigemark.

 

(Izvor: FTV/Republikainfo.com)

Komentari:

No comment.

Ulizice - najgori ljudi na svijetu

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna