Danas svi kod Cormack i Wigemarka na sastanku

Predsjednici više stranaka; SBB-a Fahrudin Radončić, SDA Bakir Izetbegović, HDZ-a BiH Dragan Čović, DF-a Željko Komšić i SDP-a BiH Nermin Nikšić danas će se u Sarajevu sastati sa ambasadoricom SAD U BiH Maurreen Cormack.Sastanak će biti održan u rezidenciji američke veleposlanice. Sastanak je planiran za 16 sati 30 minuta - javili su sarajevski mediji.

Na "stolu" će se opet naći moguće promjene Izbornog zakona BiH. Predsjednik HDZ BiH, Dragan Čović je nakon prvog sastanka, u istom sazivu, više puta kazao kako je za njega prihvatljivo samo ono rješenje izmjena Izbornog zakona koje je predložio HNS BiH.

Druge stranke koje sudjeluju u pregovora iznijele su više zamjerki na prijedlog HNS-a, posebno naglašavajući da bi takve izmjene dovele do daljih etničkim podjela u BiH, te da bi veliki broj građana ostao bez legitimnog predstavljanja u tijelima vlasti.

Sastanku bi, prema najavama, trebao prisustvovati i specijalni izaslanik Izaslanstva EU BiH, Lars Gunnar Wigemark.

Eventualne izmjene Izbornog zakona BiH bi trebale biti usuglašene i usvojene u parlamentarnoj proceduri prije nego SIP raspiše izbore, iako postoji tumačnje da bi izmjene mogle provesti i nakon što izbori budu raspisani za petanestak dana.

 

(Izvor: StarMo.ba)

Komentari:

No comment.

Ulizice - najgori ljudi na svijetu

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna