Talijanski 'Avvenire': Vjerske zajednice na prvoj crti obrane mira

Katolički dnevnik „Avvenire" u svome izdanju od 22. travnja donosi reportažu iz Sarajeva naslovljenu „Sarajevo, izbor dijaloga rađa se nakon bombi: vjerske zajednice na prvoj crti obrane mira".

 Novinar dnevnika Avvenire Arturo Celletti čitatelje vodi u „europski Jeruzalem", te donosi analizu stanja nakon dvadeset godina. Povod ovoga putovanja je okrugli stol koji je s temom „Promicanje dijaloga za održavanje mira: Uloga vjerskih zajednica i radničkih pokreta" sredinom travnja održan u Sarajevu u organizaciji HKD-a Napredak i Pokreta kršćanskih radnika iz Rima, a u okviru Napretkovih uskrsnih dana. Skup je održan u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu uz suradnju Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Sarajevu.

Tekst donosi izjave vjerskih čelnika u Bosni i Hercegovini, iz kojih je vidljivo da su svi svjesni kako je dijalog i samo dijalog put izgradnje povjerenja i mira u toj zemlji, te uloge vjerskih zajednica na tome putu.


Novinar citira riječi vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića koji govori o dijalogu, miru, pomirenju, povratku povjerenja. „Živimo složeno vrijeme u kojemu je dijalog odlučujući za okretanje nove stranice. No, dijalog znači prihvatiti drugoga, poštujući da je on drugačiji od nas. Dijalog znači živjeti zajedno i u suprotnosti je s ratom koji isključuje, koji uskraćuje poštovanje različitosti".

Novinar dodaje kako je obnavljanje građevina lakše od obnavljanja međuljudskih odnosa i rana u ljudskim srcima.
Na zanimljiv način duh Sarajeva slikovito predočuje predsjednik Židovske zajednice u BiH Jakob Finci riječima „ovdje su muslimani brašno, pravoslavni voda, katolici kvasac, židovi sol". Finci ističe da su čelnici vjerskih zajednica u BiH mnogo razumniji od ovdašnjih političara.

Tu novinar dodaje i razmišljanje jednoga mladića, kako političari koriste religije za manipulaciju, a „zločin počinjen uime vjere je najveći zločin protiv religije".

Reis-ul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini ef. Husein Kavazović naglašava potrebu „vođenja dijaloga o vrijednostima i pravima u društvu na svim razinama".
Iguman manastira Žitomislići Danilo Pavlović poručuje u članku da je „rat ostavio rane, pa je promicanje mira složena misija. Ali put je samo jedan: hraniti mir, objaviti mir, promicati mir".

Generalni tajnik Biskupske konferencije BiH mons. Ivo Tomašević pak upozorava da je „rat u Bosni zaustavljen, ali pravi mir još uvijek treba izgraditi. A onda dijalog, dijalog i još više dijaloga".

U spomenutom tekstu novinar Celletti podsjeća kako je Bosnu i Hercegovinu dva puta posjetio papa Ivan Pavao II., te jednom papa Franjo. Također u tekstu je predstavljena aktivnost HKD „Napredak" i njegov Multimedijalni centar za dijalog na Trebeviću, te posebno zalaganje njegova predsjednika mons. Franje Topića na području promicanja međureligijskoga dijaloga.

 

(Izvor: IKA)

Komentari:

No comment.

Ulizice - najgori ljudi na svijetu

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna