Žrtve Trusine i Ahmića: Počast odali i ratni veterani HVO-a, Armije RBiH, JNA i VRS

U Trusini kod Konjica danas je obilježena 25. godišnjica stradanja 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane, koje su 1993. godine ubili pripadnici Armije Republike BiH. Također, danas se u Ahmićima obilježava 25. godišnjica stravičnog zločina jedinica HVO-a nad Bošnjacima tog sela kada je 16. travnja 1993. godine ubijeno 116 civila, među kojima 33 žene i djece. Obitelj i dalje tragaju za 29 Ahmićana.Tužna sjećanja u Trusini


Oko 200 prisutnih odalo je počast poginulim članovima obitelji, prijateljima, susjedima. Počast poginulima odali su i ratni veterani HVO-a, Armije RBiH, JNA, i VRS-a, te uputili apel nadležnima da u što skorijem roku budu procesuirani odgovorni za ovaj, ali i sve ostale ratne zločine, izvješćuje BHRT.

“Osjećam poseban sram jer je ovdje zločin počinio i moj suborac Mensur Memić", naglasio je veteran Armije RBiH iz Centra za nenasilnu akciju Edin Ramulić.

Osim Mensura Memića, prvostupanjske presude izrečene su Nihadu Bojadžiću i Nedžadu Hodžiću. Pravomoćno su osuđeni Rasema Handanović i Edin Džeko dok su Dževad Salčin i Senad Hakalović oslobođeni odgovornosti, a postupak protiv Zulfikara Ališpage još traje.

Pred Sudom BiH za zločin u Trusini pravomoćno su osuđeni Edin Džeko na 13, Rasema Handanović na pet, Mensur Memić na deset, Nedžad Hodžić na 12 i Nihad Bojadžić na 15 godina zatvora.

Prema prvostupanjskoj presudi iz rujna 2015., a koju je potvrdilo i Apelacijsko vijeće Suda BiH u januaru prošle godine, Bojadžić je kao zamjenik komandanta odreda “Zulfikar” ABiH rukovodio napadom na Trusinu 16. travnja 1993. Prema presudi, napadom je rukovodio s obližnjeg brda naredivši da "nitko u Trusini ne smije ostati živ".

Memić, nekadašnji pripadnik odreda “Zulfikar”, osuđen je zbog učešća u strijeljanju vojnika HVO-a, koji su se predali, a Hodžić, također pripadnik tog odreda, da je postrojio streljački vod, izdao naređenje za pucanje, te sudjelovao u ubojstvima.

Za zločin u Trusini optužen je i Zulfikar Ališpago, ali je zbog njegovog zdravstvenog stanja suđenje bilo prekinuto.


Tuga i u Ahmićima


Također, danas se u Ahmićima obilježava 25. godišnjica stravičnog zločina jedinica HVO-a nad Bošnjacima tog sela kada je 16. travnja 1993. godine ubijeno 116 civila, među kojima 33 žene i djece. Obitelj i dalje tragaju za 29 Ahmićana.

U Ahmiće je došao i Bob Stewart pukovnik britanske vojske u mirovnim snagama UN-a koji su otkrili stravični zločin, a s njima je tada bio i fotograf Giles Penfound koji je napravio fotografije kao trajni svjedok užasnog pokolja nad Bošnjacima Ahmića.

Stewart se prisjetio ulaska u Ahmiće nakon zločina HVO-a i prizora koji je zetakao.

"Stigao sam ispred džamije, koja je već tada bila minirana i srušena. Bosanski muslimani su mi rekli da su ovdje ubijani žene i djeca pa sam došao da se osobno uvjerim. Prošao sam u oklopnom vozilu do kraja sela. Postavio sam 30 svojih ljudi sa svake strane ceste. Prolazeći kroz selo smo pronalazili tijela žena i djece. Kuće su bile uništene. Bio sam ljut, vrlo ljut. Dok smo bili ovdje, netko je pucao na nas s brda. Netko je zatim došao i rekao nam da nije uredu to što smo ovdje. Ja sam mu rekao da sam iz UN-a i da imam svako pravo da budem ovdje. Bilo je, zapravo, za ne povjerovati, da se ovako nešto moglo dogoditi u ovako lijepom mjestu i još uvijek ne mogu shvatiti kako bilo tko može ubijati civile. Jednostavno ne razumijem", kazao je Stewart, prenosi novinska agencija Patria.

Počast žrtvama odao je i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, premijer FBiH Fadil Novalić, te izaslanstva Vlade FBiH.

"Imamo dvije obveze prema tim nevino pobijenim ljudima. Jedno je da ih se sjetimo, a drugo da sve učinimo da se to ne ponovi. Na današnji dan se dogodio i zločin nad Hrvatima u Trusini. Moramo ojačati državu, zaustaviti to zlo, zaustaviti one koji se poigravaju sa stabilnošću zemlje, jačati sve njene institucije, posebno one koje se bave sigurnošću i stabilnošću, raditi na procesu pomirenja među ljudima i integraciju BiH u NATO savez i EU, to treba biti naš odgovor. To je obveza prema ljudima koji su pobijeni u Ahmićima", kazao je Izetbegović.

 
/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Izvor sukobi i nezgode jednog naroda

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna