Otvoren Mostarski sajam

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je danas svečano otvorio 21. Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru, poručio je da se granicama ne može zaustaviti biznis i da dobra regionalna suradnja svima donosi korist.

 


"Mostar je postao centar Hercegovine, BiH i centar cijelog regije", rekao je Vučić, obraćajući se brojnim dužnosnicima i izrazio nadu da će tako biti i narednih godina kada se organizira ovakav sajam.

On je istaknuo da je suradnja sve što je regiji potrebno, suradnja kao "iskupljenje za sve svađe i gluposti urađene u prethodnom razdoblju".

"To je jedini način da preživimo svi zajedno, da porastemo i postanemo dobri partneri", ocijenio je predsjednik Srbije, čija je zemlja partner ovogodišnjeg mostarskog sajma.

On je napomenuo da su svi u ovoj regiji susjedi, ali da je i to riječ koja pomalo govori o udaljenosti.

"Mi smo više i bliže od toga. I ovih 60 kompanija iz Srbije na sajmu i robna razmjena koja se približava dvije milijarde eura i činjenica da je BiH prošle godine bila zemlja partner na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu govori da postajemo pametniji i bolji susjedi koju imaju zajednički interes u kojima je jasno da će im biti onoliko dobro koliko je dobro i njihovom susjedu", ukazao je Vučić.

On smatra da su ovakvi sajmovi potrebni, jer se tu obnavlja gradivo o važnosti, suradnji i razmjeni.

"Podijeljeni na sitne države i još sitnija tržišta nemamo što tražiti i nadati se odnosima sa svijetom, ako ta svoja mala tržišta ne ujedinimo i ne stvorimo mnogo veće tržište u budućnosti, a sa takvim tržištem svi će htjeti da surađuju", poručio je predsjednik Srbije.

On smatra da je gospodarstvenicima to potrebno malo više nego političarima, jer kod njih nema protivnika, već samo mogućnosti koje donose suradnju.

"Ovdje je veliko učenje za sve politike regije o tome da su predstavnicima tih politika granice potrebne da bi mogli ponekad da kažu da imaju neki neriješen problem, ali gospodarstvenicima te granice predstavljaju samo balast", rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, gospodarstvu je potrebno povećanje kvaliteta i broja proizvoda, te smanjivanje cijena koje bi jedinstven prostor i tržište donosio, kao i smanjenje raznih dažbina.

"Granicama ne možete zaustaviti biznis sve i da hoćete... A mi ne samo da nećemo, već hoćemo da se to razvija. Saradnja svima donosi korist i važno je da nam susjedi i prijatelji budu zadovoljni", napomenuo je Vučić.

On je zahvalio gospodarstvenicima, ističući da je njihova uloga najvažnija, jer oni grade mostove koji političare tjeraju na važne korake, one iza kojih stoji profit i korist na ovim prostorima.

Vučić je zahvalio i članu Predsjedništva BiH Draganu Čoviću koji je pokazao kako je biti pravi domaćin i izrazio uvjerenje da Mostar može biti važno mjesto okupljanja, te pozvao gospodarstvenike u Srbiju gdje ih čekaju prijatelji i dobri domaćini.

Čović je istaknuo da su Mostar i BiH širokog i velikog srca kada joj dolaze dragi gosti.

On je istaknuo da je BiH zemlja koja pretendira da bude dio EU i da su prisutni dužnosnici iz regije i prepoznali da BiH ima jedini put kao europski put.

Čović je zahvalio predsjedniku Bugarske, koja je predsjedavajuća EU, kao i Hrvatskoj što su olakšali BiH da uzbrza europski put i da se BiH a stabilizuje kao moderna europska zemlja, kao i da osigura potpunu ravnopravnost kroz legitimne predstavnike konstitutivnih naroda na svakom dijelu BiH.

"To je naša budućnost, hvala vam što pomažete da to i ostvarimo", poručio je on.

Čović je zahvalio i Vučiću koji je prije godinu dana na ovom sajmu prihvatio mogućnost da Srbija bude zemlja partner i što danas prisustvuje sajmu.

On je izrazio uvjerenje da će uskoro biti riješena sva bilateralna pitanja sa Srbijom i Hrvatskom, kao što su riješena i sa Crnom Gorom.

Čović je pozvao gospodarstvenike da naprave nove odnose i napomenuo da Srbija ima najveću razmjenu sa BiH, koja je blizu dvije milijarde eura.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić istakao je da je Mostar stjecište boljitka.

"Već 21 godinu sajam donosi bolju suradnju i nova partnerstva sa brojnim zemljama. Srbija je došla da pokaže da smo udruženi u ekonomiji jači i bolji, kompaktniji i činimo jednu dobru ekonomsku cjelinu", istakao je on.

Direktor Sajma gospodarstva Dalfina Bošnjak navela da će se u sklopu pet sajamskih dana, koji će trajati do 14. travnja, predstaviti izlagači iz dvadesetak država, te da će biti upriličene različite sajamske manifestacije.

"Drago nam je što je Srbija zemlja partner i ta činjenica je samo potvrda da se naša suradnja razvijala i raste iz godine u godinu", istaknula je ona.

Sajam u Mostaru biti će otvoren do 14. travnja.

(Izvor: Srna)

Komentari:

No comment.

Ulizice - najgori ljudi na svijetu

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna