RS: Svaki četvrti testirani nije otac djeteta

Na adresu Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske godišnje u prosjeku stigne oko 60 zahtjeva za utvrđivanje očinstva, a svaki treći ili četvrti testirani muškarac nije otac djeteta, izjavio je šef DNK laboratorije ovog zavoda Zoran Obradović.


"Oko 23 posto su negativna očinstva, odnosno podnositelj zahtjeva nije otac djeteta. To je postotak koji se uklapa u europske, ali i svjetske prosjeke. Dakle, svaki treći ili četvrti testirani muškarac nije otac djeteta", naveo je Obradović.

Obradović je naglasio da je važno istaknuti riječ "testirani", jer se u javnosti često ovakva izjava protumači pogrešno.

"Događalo se da imamo bombastične naslove u medijima da svaki treći ili četvrti muškarac nije otac djeteta, a podaci se odnose na testirane muškarce", rekao je Obradović.

Prema njegovim riječima, trećina slučajeva su zahtjevi po nalogu suda, uglavnom žena koje dokazuju očinstvo, a dvije trećine po privatnom zahtjevu koji pokreću muškarci.

Obradović je podsjetio da za podnošenje ovog zahtjeva ne treba suglasnost majke, ako je muški roditelj upisan u matičnu knjigu rođenih kao otac djeteta.

"Zakon o obiteljskim odnosima propisuje da otac koji sumnja da dijete nije njegovo može podnijeti sudu zahtjev za utvrđivanje očinstva do navršene prve godine djeteta, ali da ima mogućnost to učiniti i kasnije, u slučaju dobivanja informacija koje ukazuju da ima osnovanu sumnju", pojasnio je on.

Obradović je rekao da u Zavod ne stižu samo zahtjevi za utvrđivanje očinstva iz BiH, već i iz susjednih država Srbije i Hrvatske.

On je naveo da u cijeloj Europskoj uniji postoji mogućnost privatne DNK analize, osim u Francuskoj, gdje je obavezan sudski nalog.

(Izvor: Srna)

Komentari:

No comment.

Neka jedu kolače

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna