Reakcije na Dodikove poruke biskupu: Ostavite na miru biskupa Komaricu

Nakon što je predsjednik RS-a Milorad Dodik kazao da "izjave banjalučkog biskupa Franje Komarice ne služe poboljšanju kvalitete života ni rimokatolika ni drugih građana u RS", te da "samo unose bespotreban nemir na prostor koji vapi za mirom i izgradnjom povjerenja" pristižu reakcije.Dodik je optužio biskupa Komaricu da iznosi neistne o stanju i položaju Hrvata u BiH te da to čini zbog "osobnih ambicija" te biskupu potručio "da prestane govoriti o RS-u i njemu".

Na njegove istupe reagirali su iz HDZ 1990, a priopćenje za javnost prenosimo u cijelosti:

"U Bosni i Hercegovini je do izbijanja rata 1992.godine živjelo 800.000 katolika, danas ih je, zbog posljedica rata, etničkog čišćenja i progona ostala samo polovina. Posebno loša situacija je u bh. entitetu Republika Srpska gdje je od 220.000 katolika, koji su tu živjeli prije rata, ostalo svega njih 8.000. O tomu godinama govori biskup banjalučki dr. Franjo Komarica ukazujući na stanje u RS-u na probleme s kojima se susreće mali broj Hrvata koji su tu ostali, ali i i prognani koji bi se vratili na svoja ognjišta,ali ne mogu zbog uništenih domova i otete imovine.

Ipak, biskup Komarica se ne predaje uz pomoć donacija uspio je izgraditi osnovnu školu, gimnaziju, dva internata i starački dom, jedno poljoprivredno dobro sa proizvodnjom sira i vinograd. U školu ne idu samo katolička djeca već i srpska i muslimanska. A nastava se odvija zajedno za sve. On samo traži razumijevanje, bori se za ostanak i opstanak, za povratak Hrvata u RS i ne nailazi na razumijevanje vladajućih, ali kako je rekao nebrojeno puta ni europskih političara koji samo gledaju ovakvo stanje, a ništa ne poduzimaju.

Iz RS-a nestao je jedan narod, hrvatski narod, ne svojom voljom, nego progonom, etničkim čišćenjem i dok biskup samo traži ono na što kao crkveni velikodostojnik i duhovni pastir svoga stada ima pravo tražiti predsjednik RS-a Milorad Dodik ga proziva za netrpeljivost i prikazuje stanje u RS-u kao u obećanoj zemlji naglašavajući pri tom da izjave banjalučkog biskupa Franje Komarice ne služe poboljšanju kvaliteta života ni rimokatolika ni drugih građana u RS, te da samo unose bespotreban nemir na prostor koji vapi za mirom i izgradnjom povjerenja.

O kojoj i kakvoj kvaliteti života govorite gospodine Dodik, što ste uradili na povratku prognanih, na upošljavanju onih koji i danas teško preživljavaju u vašoj obećanoj zemlji-RS-u, što ste ponudili ljudima da se osjećaju svoji na svome osim što sijete strah, mržnju i netrpeljivost, a to najbolje znaju oni koji žive u RS-u, ostavite biskupa Komaricu na miru, jer on ne traži ništa što ne pripada njegovom hrvatskom narodu, slobodu, pravo na rad i život dostojan čovjeka, sve dok taj minimum niste u stanju ispuniti nemate nikakva prava prozivati čovjeka koji nije učinio ništa loše ni vama ni Republici Srpskoj, a jedini krimen mu je što već 26 godina govori istinu bez straha i ustručavanja, a istina i jeste ono što vas i vaše podanike najjače pogađa, jer nemate niti jedan protuargument za biskupove istinite izjave i zato mu ne proturiječite lažima, ili je to ipak jedino u čemu ste najbolji, ne samo vi i ne samo danas nego i većina političara iz manjeg BH entiteta", stoji

Oglasili su se i zamjenici predsjednika Hrvatske stranke BiH (HS BiH) i HDZ 1990, Jozo Barišić i Anto Bilić.

Najoštrije su osudili, kako se ističe, prijeteće poruke predsjednika RS Milorada Dodika prema banjalučkome biskupu dr. Franji Komarici.

"Dodik nasrće na temeljno ljudsko pravo Biskupa Komarice da se očituje o položaju njegovih vjernika i umišlja sebi da je gospodar i hrvatskoga grunta i indentiteta u jednom podarenom daytonskom entitetu te da da može prijetiti svakome pa i  moralnom crkvenom autoritetu, što jest biskup Franjo Komarica. Hrvatska stranka BiH i HDZ 1990 su uz našega heroja   biskupa Franju Komaricu i pozivamo Dodikovoga potpredsjednika Josipa Jerkovića da se očituje o ovoj strašnoj poruci koja, u izbornoj godini i prljavoj kampanji, može u biti meta u leđa banjalučkome biskupu. Ako to ne uradi onda Jerković, ministar Davor Čoraš i svi drugi Čovićevi dužnosnici, to znači da su Dodikove sluge i da odobravaju nasilničku retorku", stoji u reakciji Joze Barišića i Ante Bilića koji upozoravaju da je Dodikova poruka biskupu da "prestane da koristi ime Republike Srpske i njegovo osobno ime u ostvarivanju osobnih ambicija", kranje militantna i neprihvatljiva prijeteća poruka za biskupa Komaricu i za povratnike".


/Republikainfo.com/    


Komentari:

No comment.

Ulizice - najgori ljudi na svijetu

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna