ŽULJEVIĆ: SDA, HDZ, SNSD i ostali doveli narod na rub egzistencije

Zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP BiH) BiH u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Aner Žuljević smatra da je skoro nezapaženo prošla vijest da je potrošačka korpa u BiH porasla na više od 2.000 KM, te se u posljednje četiri godine ona toliko povećala da četiri člana obitelji s dvije prosječne plaće i dalje ne mogu namiriti potrošačku korpu od 2.100 KM.- To je ubjedljivo najbolji pokazatelj, kroz konkretnu kupovnu moć, kako je radila trenutačna vlast. Podaci su neumoljivi, najgori smo u Europi i živimo ekonomsku katastrofu. A vlast je početkom godine požar gasila benzinom, usvajajući akcize. Primanja se nisu povećala - navodi Žuljević.

U priopćenju za javnost SDPBiH Žuljević navodi da su „za vrijeme vladanja SDP-a, pod premijerskom palicom Nermina Nikšića, povećane mirovine dva puta po pet posto, što nije ogromno povećanje, ali jeste povećanje, dok je potrošačka korpa bila manja“.

- Umjesto da se kretalo u tom smjeru SDA, HDZ, SNSD i ostali u vlasti su napustili socijalnu platformu i doveli građane na rub egzistencije. Posljedica je polovina građana ispod granice siromaštva. Bosna i Hercegovina je i prije donošenja akciza u 12 ključnih stubova ekonomije konkurirala na samom začelju svjetske liste konkurentnosti. Bili smo duplo gori od Ruande, države koja je u isto vrijeme prošla ratna razaranja, kao i mi. Situacija će nadalje biti samo gora jer se poskupljenja nastavljaju. Zato je i razumljivo da se mnogo priča o ratu, podižu tenzije i pravi medijska buka o nacionalističkim temama u strahu da se ne razgovara o gladnim stomacima. Vjerujem da građani sve jasnije vide da jezik nacionalizma ne može nadglasati jezik praznog stomaka - navodi Žuljević, priopćeno je iz SDP BiH.

(Izvor: Fena)

Komentari:

No comment.

Neka jedu kolače

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna