LUDA KUĆA Bošnjačka djeca na spaljivanju 'haškog sudca' koji je osudio hrvatsku šesorku za zločine nad Bošnjacima

Mostarski muftija Salem ef. Dedović reagirao je u četvrtak osudivši, kako je naglasio, "brutalnu zloupotrebu djece na dječjem festivalu maškara u Livnu" kojoj su, kako je obaviješten, prisustvovala i djeca bošnjačke nacionalnosti, te je pozvao sve nadležne domaće i strane institucije da se "konačno u Hercegbosanskoj županiji (HBŽ) prestane s diskriminacijom učenika bošnjačke nacionalnosti i da im se omogući izučavanje bosanskog jezika".U reakciji mostarskog muftije Dedovića upućenoj Ministarstvu znanosti, obrazovanja, kulture i sporta HBŽ-a , Misiji OESS-a u Bosni i Hercegovini i Ombudsmanu za ljudska prava stoji, između ostalog, kako je na navedenom festivalu spaljen i Carmel Agius- haški sudac koji je donio presudu u slučaju Prlić i drugi, te na taj način "potvrdio udruženi zločinački poduhvat i agresiju izvršenu na našu zemlju".

„Naglašavamo, radi se o manifestaciji za djecu koja u sebi ne bi smjela nositi ništa osim obične zabave, za djecu koja ne bi trebala znati niti za haški sud ni imenovanog sudiju, a nekamoli takvog nekoga spaljivati na lomači. Na ovu manifestaciju zajedno sa svojim vršnjacima dovedena su i djeca bošnjačke nacionalnosti iz navedenih ustanova, što predstavlja nastavak pokušaja asimilacije te djece, vidljiv od ranije kroz aktivnosti obrazovnih ustanova sa ovog područja“, navodi se u priopćenju.

U njemu se ističe kako su svjesni gdje žive, i da svaka vjerska tradicija ima svoje blagdane koji su bogatstvo u različitosti ove zemlje, ali i da su odlučni da se suprotstave praksi kojom se kroz redovite nastavne sadržaje djeci druge vjerske tradicije nameću sadržaji koji nisu njeni“.

„Pozivamo nadležne organe obrazovnog sustava koji provode obrazovnu politiku, a sve u skladu sa zakonom i europskim obrazovnim konvencijama, da muslimanskoj djeci omoguće pravo na izučavanje materinjeg bosanskog jezika, nacionalne grupe predmeta, te učešće u realizaciji redovnih, a i vannastavnih školskih sadržaja, bez nametanja sadržaja koji su protivni njihovom vjerskom i kulturnom identitetu i tražimo zaštitu vjerskih prava i osjećanja muslimanske djece u vezi s obilježavanjem blagdana kršćanske vjere u redovnom nastavnom procesu i kalendaru škola“, zaključuje u svojoj reakciji mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović.

 

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Neka jedu kolače

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna