Juncker o Hrvatskoj: Pokazala hrabrost u samoobrani, Pelješki most europski projekt

Veliko mi je zadovoljstvo pozdraviti dragog prijatelja Andreja ovdje na razmjeni mišljenja. Upoznao sam ga kad je bio utjecajan zastupnik ovog doma i nedostaješ nam ovdje. Pozdravljamo te na novoj dužnosti, već imaš reputaciju koja je poznata diljem Europe. Rekao je to uvodno predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u Europskom parlamentu nakon govora hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.Hrvatska je primjer i nadahnuće za težnje Europske unije u budućnosti. Hrvatska je mlada članica. To je država s dugom i nadahnjujućom poviješću. Država koja je pokazala hrabrost u samoobrani i uvjerenje u europski projekt. Bilježi rast od 3% u 2017., a nezaposlenost je pala. Hrvatska je simbol onoga što se može postići kada udružimo snage i djelujemo zajedno u Uniji, izjavio je Juncker.

Juncker je izrazio potporu i projektu Pelješkog mosta. "Komisija će pratiti i poduprijeti izgradnju Pelješkog mosta, kao i sve što se radi u Dalmaciji. To su važni europski i hrvatski projekti i revizija sljedećeg financijskog okvira ne može imati za cilj smanjenje sredstava za to", rekao je.

"Sviđa mi se entuzijastična retorika gotovo svih vlada jer ima nekih iznimaka kada se radi o promišljanju budućnosti Europe. Moramo uskladiti probleme i proračunsku stvarnost. Europa takava kakva jest sa svojim težnjama i ambicijama, s ciljevima koje proklamira ne može preživjeti s ovakvim proračunskim okvirom. Dugo sam bio premijer i ministar financija tako da se neću zauzimati za bezgranično povećanje proračunskih sredstava. Htio bih da se do kraja godine dogovorimo koji su ciljevi EU-a, najprije se moramo dogoviriti o sadržaju, a onda o samim brojkama. Ne sviđa mi se ova rasprava o ograničavanju proračuna, a da se prije toga ništa ne kaže o ambicijama EU-a. Izračun mora slijediti nakon rasprave o sadržaju pa vas molim da se usredotočimo na sadržaj naših politika", rekao je, među ostalim, Juncker, izvješuje HRT.

 

 

 

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Ulizice - najgori ljudi na svijetu

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna