Topić predstavio knjigu u Zadru, a tamošnji nadbiskup Puljić sjeća ga se iz mladosti i kaže da je uvijek bio vječiti optimist

"Vjera i kultura" naslov je nove knjige poznatog humanista, sarajevskog svećenika prof.dr.sc. Franje Topića , koja je jučer u Zadru premijerno predstavljena u Hrvatskoj.

 

Uz autora predstavili su je zadarski nadbiskup mons. dr. Želimir Puljić i izv. prof.dr.sc. Marko Vučetić, dok je program moderirala prof.dr.sc. Vanda Babić. Glumica Kazališta lutaka Zadar Gabrijela Meštrović Maštruko. Pročitala je dva zanimljiva odlomka iz knjige.

Dr. Babić istaknula je kako je Topić već 20 godina prisutan na zadarskoj kulturnoj sceni, a osim po predsjedanju HKD Napredak poznat je po zagovaranju dijaloga i dobrote, promicanju svoga i poštivanju tuđeg. Aktivan je i u brojnim europskim teološkim i radničkim udruženjima, što nije slučajnost, jer smatra da se čovjek može ostvariti samo u činu, radu.

- Ovu knjigu nemoguće je podložiti interpretaciji i tumačenju, nju samo treba unijeti u sebe i pustiti da postane dio naše ljudskosti. Iz nje se iščitava spoznaja da čovjek može postići svoju originalnost ako usvoji fenomenologiju Karola Wojtyle, koji shvaća da čovjek može biti čovjek samo ako je čin. Ako ne djelujemo, ne možemo govoriti o ljudskom svijetu i ljudskoj bitnosti, istaknuo je Vučetić, dodajući da je bitno razlučiti što je vjera. To nije, kaže, intimni, nego osobni čin, a to znači da mora imati pravo javnosti i dati mogućnost ljudima da iskazuju svoju vjeru u javnom prostoru.

Nadbiskup Puljić podsjetio se svojih mladenačkih dana u Sarajevu, u kojima je zajedno s Topićem razmatrao poruke tadašnjeg pape Ivana Pavla II.

- Dr. Topić je uvijek bio optimist, suprotstavlja se tvrdnjama kako Hrvatima nije moguće živjeti u BiH. Kao dobar poznavatelj društvenih znanosti ističe potrebu slijeđenja moralnih principa i upućuje vjernika da se bave i politikom i gospodarstvom, rekao je nadbiskup.

Topić se na kraju predstavio ležernim stilom kakvim privlači pobornike gdje god da se pojavi.

- Ne smijemo selektivno pristupati ljudima, ako se ne slažemo u jednoj stvari, odmah - križaj! Moramo tražiti pozitivno u svima i dodirne točke, a ne ono što nas razdvaja. Kažu uvijek da sam optimist. Pa kuknjavom nitko ništa nije riješio, niti je i jedan pesimist napravio nešto veliko. Nisam ni ja sretan svime - što će nam ova zgrada, ovo more, ako nemamo ljudi koji će tu živjeti, ako svi odlaze u inozemstvo? Uvijek smo skloni misliti da nam je najgore, a nikada se u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini nije bolje živjelo. U BiH imamo 100.000 kuća više nego obitelji, svaka obitelj ima automobil, svatko mobitel. Ali ako uzimaš kredit da bi išao u inozemstvo na skijanje, samo da bi drugima pokazao da si bio tamo, onda si budala. Neispunjene želje izvor su naše nesreće, treba biti realan i polako ispunjavati svoje snove, rekao je Topić, te pozvao sve da djeluju u svojoj okolini:

- Talent je pet posto, ostalo je rad!

(Izvor: 057 info)

Komentari:

No comment.

NEĆU ili NE ĆU?

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna