IZGLEDA DA BAŠ I NE RAZUMIJE Mladi Srbin sa zastavom ispred haškog suda došao dati potporu Mladiću

Sat i pol prije izricanja presude Ratku Mladiću došlo je do incidenta ispred sudnice, javili su mediji. Naime, neimenovani, mladi muškarac, najvjerojatnije 'dijasporac', ispred sudnice došao sa zastavom Srbije gdje su već stajali brojni članovi udruženja iz BiH koja prate izricanje presude. Naknadno se doznalo da se radi o Aleksandru Simiću, porijeklom iz Srbije, a koji živi i radi u Nizozemskoj.Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja "Žena - žrtva rata", pokušala mu je oteti zastavu i nastalo je reagiranje. Mladić je govorio kako "ni'ko ne dira ženu", ali da ona "pusti njegovu zastavu".

Intervenirala je obližnja policija koja je smirila situaciju.

"Idi odavde i ne provociraj", kazala je Hasečić neimenovanom muškarcu.

Odlazeći s mjesta u pratnji policajca i odgovarajući na novinarska pitanja zašto je došao, mladić je kazao; "Ništa nisam pogrešno uradio, došao sam da suportam (dadne podršku) generala Ratka Mladića. Ako oni smeju da pokažu njihvo, zašto ja ne mogu da pokažem svoje".

Hasečić je rekla da je žalosno veličanje genocida i agresije pred međunarodnim sudom pravde i nakon toliko godina. "Veličaju se silovanja nesrpskih žena, posebno bošnjačkih jer i ja sam jedna od hiljade silovanih. Nedozvoljivo je da se pred sudom pravde nose simboli SDS-a i one iste petokrake koja nas je klala i ubijala", kazala je ona.

Među okupljenim je bio i Fikret Alić, zarobljenik čija je fotografija objavljena i u Timesu. On je kazao kako je mladić istaknuo da je Ratko Mladić njegov heroj. "Ja sam ovaj sa slike i ovdje sam među gospođama koje su silovane, a on je kazao da mu je Ratko Mladić heroj. Kako ih nije sramota? Ja svjedočim zločin koji je napravio njegov general. 

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Neka jedu kolače

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna