Zbog korupcije uhićen bivši SDP-ovm ministar unutarnjih poslova Predrag Kurteš

Kurteša i još pet osoba sumnjiči se da su, u okviru ogranizitane kriminalne grupe, prethodno osmišljenim i usuglašenim zajedničkim djelovanjem pristupili provođenju mjera i radnji u cilju zaključenja štetnog ugovora u vrijednosti od 2.155.000,00 KM za nabavku softverske i hardverske opreme radi uspostave Jedinstvenog sustava centralnog matičnog registra FBiH, s unaprijed dogovorenim dobavljačem i to provođenjem postupka pregovaranja bez objave javnog poziva, te su na taj način sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od cca. milijun KM, a za koji iznos je oštećen Proračun Federacije BiH.Federalna uprava policije uhitila je osumnjičene u sklopu operativne akcije kodnog naziva 'Registar', a koja je inicirana utvrđenim nepravilnostima u Izvješću o reviziji financijskih izvješća Federalnog ministarstva unutarnjih poslova, koji je sačinjen od strane Ureda za reviziju institucija u FBiH za 2013. godinu u pogledu uspostave Jedinstvenog centralnog matičnog registra FBIH od strane Federalnog ministarstva unutarnjih poslova, priopćeno je iz Federalnog MUP-a.

Postupajući po navedenom Izvješću, Federalna uprava policije je po nalogu Tužiteljstva BiH provela opširne istražne radnje i utvrdila postojanje osnova sumnje da su državljani BiH inicijala P.K. (1953.g.), D.M. (1958.g), te K.K.(1971.g), E.M.(1976.g.) i jedan strani državljanin inicijala A.R., u periodu od 2011. do 2014. godine, u okviru ogranizitane kriminalne grupe, prethodno osmišljenim i usuglašenim zajedničkim djelovanjem pristupili provođenju mjera i radnji u cilju zaključenja štetnog ugovora u vrijednosti od 2.155.000,00 KM za nabavku softverske i hardverske opreme radi uspostave Jedinstvenog sustava centralnog matičnog registra FBiH, s unaprijed dogovorenim dobavljačem i to provođenjem postupka pregovaranja bez objave javnog poziva, te su na taj način sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od cca. milijun KM, a za koji iznos je oštećen Proračun Federacije BiH.

S tim u svezi, a u cilju pronalaska dokaza i predmeta koji se povezuju s izvršenjem krivičnih djela „Organizirani kriminal“ iz člana 250. KZ BiH, „Pranje novca“ iz člana 209. stav 2. u vezi sa članom 124. tačka c. KZ BiH, „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ iz člana 383. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZ F BiH, „Sklapanje štetnog ugovora“ iz člana 252. KZ F BiH, „Davanje dara ili drugog oblika koristi“ iz člana 381. KZ F BiH, „Primanje dara ili drugog oblika koristi“ iz člana 380. KZ F BiH i „Krivotvorenje službene isprave“ iz člana 389. KZ F BiH.

U revizorskom izvješću stoji da je utvrđeno da je FUP tijekom 2013. godine prekršio Zakon o javnim nabavkama čiji je cilj transparentno trošenje novca iz proračuna.

"Ne može se utvrditi da je izbor dobavljača i zaključivanje Ugovora o nabavci softvera i hardevera za sustav Matičnog registra Jedinstvenog centralnog registra FBiH sa Osterreichische Staatsdruckerei GmbH iz Beča u vrijednosti od 2.155 000 KM proveden na transparentan način, da je izabran najbolji i najpovoljniji ponuđač. Nabavka je provedena bez primjene Zakona o javnim nabavkama", ističu revizori u izvještaju i dodaju.

"Nije postignuta najbolja vrijednost za uložena proračunska sredstva. Takođe, ne može se opravdati utrošak dijela sredstava za realizaciju projekta uspostave Jedinstvenog registra FBiH u 2013. godini, koji je vršen na osnovu izvršenih izmjena proračuna projekta, obzirom da na isti nije dana saglasnost Vlade FBiH”, napisali su federalni revizori.

Također su u istom izvješću naveli da se ne može potvrditi opravdanost zaključivanje ugovora sa JP "Službeni list" za tiskanje i distribuciju matičnih knjiga i obrazaca izvoda iz matičnih knjiga, kojem je uplaćen avans od 300.000 KM.

Slobodna Bosna neslužbeno doznaje da je Enes Maslo moler, preko kojeg je navodno razdijeljena protupravno stečena korist.

Uhićeni se sumnjiče za organizirani kriminal, pranje novca, zloupotrebu položaja ili ovlasti, sklapanje štetnog ugovora, davanje dara ili drugog oblika koristi, primanje dara ili drugog oblika koristi, te za krivotvorenje službene isprave.

Kako piše Slobodna Bosna, svi uhićeni nakon obrade u Tužiteljstvu BiH, biti će pušteni da se brane sa slobode.

 

(Izvor: Agencije/Slobodna Bosna)

Komentari:

No comment.

Neka jedu kolače

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna