VedriMo - poduzeće koje zapošljava osobe s invaliditetom

"EU je stavila poseban naglasak na razvoj socijalnih poduzeća i prepoznavanju njihove uloge u cjelokupnom društvu. Socijalno poduzetništvo u EU je rastući fenomen s 10 posto sudjelovanja u ukupnoj ii 12 milijuna radnih mjesta", kazao je Gianluca Vannini, Vršitelj dužnosti šefa Operativnog odjela za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu suradnju Izaslanstva Europske unije u BiH.Tvrtko i Ivan već vrijedno rade u svom povrtnjaku. Vrlo rado pokazuju na uzgojeno povrće i kažu da vole raditi i da im ništa nije teško.
"Ovo je luk, blitva, raštika i sve je zdravo", kaže Ivan očito ponosan na rezultate svoga rada.

Tvrtko, Ivan i Žana troje su zaposlenih osoba s invaliditetom socijalnog poduzeća VedriMo, a u okviru projekta čije je prvo predstavljanje ovog socijalnog poduzeća u BiH organizirano u okviru projekta ”OPTION - Prevladavanje predrasuda i promocija novih alata za profesionalnu integraciju osoba s posebnim potrebama u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori“, a koji financira Europska unija.


EU posebno podržava razvoj socijalnih poduzeća


Inače, radi se o podršci EU u projektu prekogranične suradnje "Prevladavanje predrasuda i promocija novih alata za profesionalnu integraciju osoba s posebnim potrebama u BiH i Crnoj Gori". Samo socijalno poduzeće VedriMo nastalo je na inicijativu volontera Udruge roditelja i djece s posebnim potrebama "Vedri osmjeh" iz Mostara socijalne inkluzije osoba s poteškoćama u razvoju.

Gianluca Vannini, Vršitelj dužnosti šefa Operativnog odjela za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu suradnju Izaslanstva Europske unije u BiH, kazao je da ovo socijalno poduzeće predstavlja glavni cilj prekogranične suradnje u projektu 'Option' i danas smo ovdje kako bi ukazali na rušenje predrasuda o mogućnostima osoba s poteškoćma u razvoju kao i stvaranje novih alata u otvaranju novih radnih mjesta kao i njihovoj profesionalnoj inkluziji.

"EU je stavila poseban naglasak na razvoj socijalnih poduzeća i prepoznavanju njihove uloge u cjelokupnom društvu. Socijalno poduzetništvo u EU je rastući fenomen s 10 posto sudjelovanja u ukupnoj ii 12 milijuna radnih mjesta. Partneri projekta iz Crne Gore i BiH prepoznali su potrebu suradnje na razini lokalnih zajednica. Konkretno u sklopu ovog projekta u BiH i Crnoj Gori otvorena su dva poduzeća u kojem je zaposleno ukupno šest osoba s poteškoćama u razvoju", kazao je Vannini.


Planira se zapošljavanje još osoba s invaliditetom

Cecilija Petrović, projekt koordinator projekta ”OPTION - Prevladavanje predrasuda i promocija novih alata za profesionalnu integraciju osoba s posebnim potrebama u BiH i Crnoj Gori, kazala je da ovaj projekt provođen od srpnja 2015. do kraja 2017. godina.

Predstavljajući projekt, ona je podsjetila na već urađeno kako bi se do tada zapušteni vojni objekti osposobili za novu namjenu ali i na buduće planove koji bi trebali olakšati društvenu inkluziju osoba s poteškoćama u razvoju.

"Planiramo zapošljavanje još nekoliko osoba sa invaliditetoma, a podrška EU-a u tome nam je dragocjena", kazala je Petrović.

Danijela Kegelj, predsjednica udruge roditelja i djece s posebnim potrebama "Vedri osmijeh" ovom prilikom istaknula je zadovoljstvo ovakvim načinom olakšavanja života osoba s posebnim potrebama i njihovom osjećaju društvene korisnosti ali i naglasila potrebu daljnjeg rada na osvješćivanju društva kada je u pitanju ova populacija.

 

(Izvor: Dnevni list)

Komentari:

No comment.

Neka jedu kolače

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna