Trump je bijesan na Sjevernu Koreju - obećao im je "vatru" ako i dalje budu izazivali

'Sjevernoj Koreji bi bilo bolje da više ne prijeti Sjedinjenim Državama', poručio je Trump nakon otkrivanja da je Sjeverna Koreja dodatno napredovala u nuklearnom aktivnostima. Američki predsjednik Donald Trump poručio je u utorak Sjevernoj Koreji da će biti dočekana "vatrom i bijesom kakve svijet nije vidio" ako nastavi prijetiti Sjedinjenim Državama.

"Sjevernoj Koreji bi bilo bolje da više ne prijeti Sjedinjenim Državama", poručio je Trump s odmora u Bedminsteru.

"Zadesit će ih vatra i bijes", dodao je i obećao "veliku reakciju koju do sada svijet nije vidio".

Njegova je izjava uslijedila nakon što je Washington Post objavio tajne zaključke stručnjaka američke obavještajne službe da je Sjeverna Koreja je uspjela dovoljno smanjiti nuklearnu bojevu glavu da ju smjesti u jednu od svojih međukontinentalnih raketa.

To bi moglo predstavljati bitno napredovanje Sjeverne Koreje koja bi tako mogla postati potpuna nuklearna sila, ocijenio je list koji je upoznat s tajnim izvješćem koje je prošlog mjeseca završila američka vojna obavještajna agencija DIA.

Režim Pjongjanga ustvrdio je u ponedjeljak da ih postrožene sankcije Ujedinjenih naroda neće spriječiti u razvoju njihovog nuklearnog arsenala i zaprijetio je Sjedinjenim Državama da će skupo platiti svoje zločine,

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je odredilo Sjevernoj Koreji sankcije koje bi ju mogle stajati milijardu dolara godišnjih prihoda i ograničiti ključne gospodarske razmjene s Kinom, glavnom saveznicom i gospodarskim partnerom.

Američki državni tajnik Rex Tillerson je isključio mogućnost skorog dijaloga sa Sjevernom Korejom i ocijenio da će joj nove sankcije pokazati da je svijet izgubio strpljenje.

Sjeverna Koreja objavila je u srijedu da "pažljivo razmatra" plan o raketnom napadu u blizini američkog pacifičkog teritorija Guama, samo nekoliko sati nakon što je predsjednik Donald Trump obećao Pjongjangu "vatru i bijes" ako nastavi prijetiti Sjedinjenim Državama.

Glasnogovornik sjevernokorejske vojske, u priopćenju koje je prenijela novinska agencija te zemlje KCNA, rekao je da će napad biti izvršen u bilo kojem trenutku kada vođa Kim Jong Un donese odluku.

Sjeverna Koreja ne taji svoje planove o razvoju nuklearnih raketa sposobnih da dosegnu SAD i ignorira međunarodne pozive da zaustavi nuklearne i raketne programe.

Pjongjang "trenutno pažljivo razmatra plan o otvaranju vatre na područja oko Guama strateškom balističkom raketom srednjeg do dugog dometa Hwasong-12", prenosi KCNA.

Plan će biti uskoro predstavljen Vrhovnom zapovjedništvu, rekao je glasnogovornik ali nije spominjao nikakav datum.

U ponedjeljak su dva bombardera US B-1 poletjela s Guama i nadlijetala korejski poluotok kao dio "stalne nazočnosti", rekao je američki dužnosnik, što govori o strateškoj važnosti Guama.


(Izvor: HINA)

Komentari:

No comment.

"Borci" za zarod

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna